АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је сликар Никола Граовац

На данашњи дан, 16. јануара 2000. године у својој кући на Опленцу, преминуо jе сликар Никола Граовац.

Рођен је 29. маја 1907. године у селу Вребац код Госпића, у Лици, где је завршио основну школу, после чега је дошао у Београд.

Како није имао услове за даље школовање почео је да ради различите послове да би преживео, а део новца слао је и породици. Радио је на грађевини, у стругари, ливници, дистрибуцији и као домар, и све што је могао штедео је да би уписао школу сликарства, што је и учинио почетком тридесетих година прошлог века када је пошао у атеље Јована Бјелића.

Први пут је излагао 1933. године, а прву самосталну изожбу је имао у павиљону Цвијета Зузорић две године касније.

Године 1938, излагао је са групом Облик, иако није био њихов члан, а потом је са још деветоро Бјелићевих ученика формирао групу Десеторо, која је имала изложбе у Београду и Загребу.

Није много боравио у сликарским колонијама, али му је један такав долазак у колонију у селу Липовац код Тополе 1975. године значајно променио живот, пошто је након тога саградио кућу и атеље у непосредној близини Опленца.

Како је сам причао, Топола га је привукла својом лепотом и омогућила му је да поново успостави директан однос са природом. Наредних година ту је поред шумадијских пејзажа, мртвих природа и портрета, сликао и давно запамћене мотиве, Београд, Сремске Карловце и родну Лику.

Током живота је имао велики број самосталних изложби како у земљи, тако и у иностранству, а последњи пут је излагао на пролеће 1998. године у просторијама Удружења ликовних уметника Србије.

Добитник је више награда, попут Политикине, Октобарске награде Новог Сада и награде УЛУС-а, а по сопственој жељи у Задужбини краља Петра на Опленцу, у реновираној Виноградаревој кући, отворен је његов легат, који се састоји од четрдесетак слика и петнаестак предмета примењене уметности, које је он поклонио Задужбини.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1831. године рођен је историчар и државник Јован Ристић;
1918. године умро је сликар Риста Вукановић;
1922. године рођен је сликар Бошко Петровић;
1924. године рођен је песник и писац Александар Тишма;
1927. године умро је географ и академик Јован Цвијић;
2004. године умро је архитекта и професор Урош Мартиновић;
2009. године умро је новинар, публициста и филмски критичар Богдан Тирнанић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

seca-knezova
Претходни чланак

Почела је сеча кнезова

nadezda
Наредни чланак

Умрла је педијатар Надежда Станојевић