АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је сликар Милош Голубовић

На данашњи дан, 21. маја 1961. године у Београду је умро сликар Милош Голубовић. Рођен је 31. марта 1888. године у Крагујевцу, а углавном се школовао у Београду, где је учио и сликарство у атељеу код Ристе и Бете Вукановић, те завршио Уметничко-занатску школу. Боравио је и у више европских градова, попут Беча, Будимпеште, Минхена, Лозане и Москве, да би уметничко школовање наставио у Прагу. Године 1912. имао је прву самосталну изложбу у Београду, а потом је учествовао у Другом балканском и Првом светском рату, током кога се повлачио преко Албаније, стигао до Крфа и био ратни сликар при Врховној команди. Учествовао је затим 1919. године на Изложби ратних сликара Врховне команде у Београду, после чега је годину дана провео на париској академији „Grande Chaumiere“. По повратку у Београд се запослио као професор цртања, што је остао до пензионисања, радећи у различитим школама. Сматра се да је најкреативнији период његовог стваралаштва био онај између два рата, а поред мноштва самосталних и колективних изложби код нас и у иностранству, Милош Голубовић је био члан друштва „Медулић“ и један од оснивача Удружења ликовних уметника Србије, друштва „Лада“ и Удружења ратних сликара и вајара.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1349. године проглашен је Душанов законик;
1861. године рођен је глумац и редитељ Милорад Гавриловић;
1894. године, краљ Србије Александар Обреновић укинуо је либерални устав из 1888. и вратио на снагу устав из 1869. године;
1946. године рођен је певач и композитор Боба Стефановић;
1976. године основан је Универзитет у Крагујевцу.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Олга_Ивановић
Претходни чланак

Рођена је глумица Олга Ивановић

_sp-glumac-petar-bozovic
Наредни чланак

Рођен је глумац Петар Божовић