AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je slikar Milenko Šerban

Na današnji dan, 31. jula 1979. godine, u Beogradu je umro slikar Milenko Šerban.

Rođen je 4. aprila 1907. godine u Čereviću, a slikarstvo je studirao na Akademiji Kolarosi i kod Andrea Lota u Parizu.

Po povratku u zemlju, radio je kao profesor crtanja u zanatlijskoj školi u Novom Sadu, dok je tridesetih godina bio scenograf Srpskog narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta Dunavske banovine u Novom Sadu.

Posle Drugog svetskog rata, do 1948. godine, bio je kustos i upravnik Muzeja Matice srpske u Novom Sadu, pa scenograf u beogradskom Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a onda profesor na Akademiji primenjenih umetnosti i Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

Samostalno je izlagao od 1926. godine. Bio je član grupa Oblik i Šestorica, a još za života mu je organizovano nekoliko retrospektivnih izložbi. Rani opus Milenka Šerbana odlikuju izrazito ekspresionističko-kolorističke tendencije, dok mu dela u posleratnom periodu dobijaju intimistički ton, da bi se kasnije motiv postepeno sve više gubio i slike mu se približile apstrakciji.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1821. godine rođen je lekar i pedagog Đorđe Natošević;
1956. godine prvi put je kod nas probijen zvučni zid. Učinio je to pukovnik Nikola Lekić u avionu F-86 sabre iznad aerodroma Batajnica;
1996. godine umro je književnik, književni kritičar i akademik Petar Džadžić;
2011. godine poginuo je muzičar Ljubiša Stojanović Luis.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Saint_Marina_icon
Prethodni članak

SRPSKI NARODNI KALENDAR 2018 (30. jul)

Podloga - Copy - Copy - Copy - Copy - Copy
Naredni članak

MISAO DANA