АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је сликар Миленко Шербан

На данашњи дан, 31. јула 1979. године, у Београду је умро сликар Миленко Шербан.

Рођен је 4. априла 1907. године у Черевићу, а сликарство је студирао на Академији Колароси и код Андреа Лота у Паризу.

По повратку у земљу, радио је као професор цртања у занатлијској школи у Новом Саду, док је тридесетих година био сценограф Српског народног позоришта и Народног позоришта Дунавске бановине у Новом Саду.

После Другог светског рата, до 1948. године, био је кустос и управник Музеја Матице српске у Новом Саду, па сценограф у београдском Југословенском драмском позоришту, a онда професор на Академији примењених уметности и Академији за позориште, филм, радио и телевизију у Београду.

Самостално је излагао од 1926. године. Био је члан група Облик и Шесторица, а још за живота му је организовано неколико ретроспективних изложби. Рани опус Миленка Шербана одликују изразито експресионистичко-колористичке тенденције, док му дела у послератном периоду добијају интимистички тон, да би се касније мотив постепено све више губио и слике му се приближиле апстракцији.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1821. године рођен је лекар и педагог Ђорђе Натошевић;
1956. године први пут је код нас пробијен звучни зид. Учинио је то пуковник Никола Лекић у авиону F-86 sabre изнад аеродрома Батајница;
1996. године умро је књижевник, књижевни критичар и академик Петар Џаџић;
2011. године погинуо је музичар Љубиша Стојановић Луис.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Saint_Marina_icon
Претходни чланак

СРПСКИ НАРОДНИ КАЛЕНДАР 2018 (30. јул)

Подлога - Copy - Copy - Copy - Copy - Copy
Наредни чланак

МИСАО ДАНА