AktuelnostiNa današnji dan

Umro je slikar Milan Milovanović

Na današnji dan, 15. avgusta 1946. godine u Beogradu je umro slikar Milan Milanović.

Rođen je 19. oktobra 1876. godine u Kruševcu, odakle je nakon završene osnovne škole i niže gimnazije, najpre u Beogradu upisao likovnu školu Kirila Kutlika, da bi već sledeće 1897. godine učio u minhenskom ateljeu Antona Ažbea, te potom završio minhensku i parisku Akademiju.

Godine 1906. se vratio u Beograd i ubrzo od Ministarstva inostranih poslova dobio zadatak da prouči manastire po Srbiji, Makedoniji i Svetoj Gori, te je do početka epohe ratova uglavnom slikao pejzaže tih predela, postavši jedan od prvih srpskih impresionista.

Tokom balkanskih i Prvog svetskog rata je bio u srpskoj vojsci, pa je tokom tog perioda najviše radio slike ratne tematike i portrete vojnika i oficira.

Godine 1915. je zbog bolesti poslat na oporavak u Italiju, gde se vratio slikama okupanim svetlošću Mediterana koje su do 1920. nastajale na Kapriju, u Rimu, južnoj Franuskoj i Dubrovniku, i koje se smatraju vrhuncem njegovog stvaralaštva.

Milan Milanović je takođe do 1933. godine radio kao profesor na Kraljevskoj umetničkoj školi u Beogradu, a bavio se i likovnom kritikom, kao i restauracijom fresaka i ikonostasa.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1824. godine rođen je književnik Jovan Ilić;
1925. godine rođen je etnomuzikolog i profesor Dragoslav Dević;
1929. godine umro je trgovac i veliki dobrotvor Beogradskog univerziteta Luka Ćelović;
1931. godine rođen je vajar Oto Logo;
1949. godine umro je književnik, pesnik, slikar i diplomata Rastko Petrović;
1883. godine rođen je vajar Ivan Meštrović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Screenshot_1
Prethodni članak

DERVIŠ I SMRT: SVAKI ČOVJEK JE UVIJEK NA GUBITKU

Ljubiša_Broćić_(1959)
Naredni članak

Umro je fudbaler i trener Ljubiša Broćić