АктуелностиНа данашњи дан

Умро је сликар Милан Миловановић

На данашњи дан, 15. августа 1946. године у Београду је умро сликар Милан Милановић.

Рођен је 19. октобра 1876. године у Крушевцу, одакле је након завршене основне школе и ниже гимназије, најпре у Београду уписао ликовну школу Кирила Кутлика, да би већ следеће 1897. године учио у минхенском атељеу Антона Ажбеа, те потом завршио минхенску и париску Академију.

Године 1906. се вратио у Београд и убрзо од Министарства иностраних послова добио задатак да проучи манастире по Србији, Македонији и Светој Гори, те је до почетка епохе ратова углавном сликао пејзаже тих предела, поставши један од првих српских импресиониста.

Током балканских и Првог светског рата је био у српској војсци, па је током тог периода највише радио слике ратне тематике и портрете војника и официра.

Године 1915. је због болести послат на опоравак у Италију, где се вратио сликама окупаним светлошћу Медитерана које су до 1920. настајале на Каприју, у Риму, јужној Франуској и Дубровнику, и које се сматрају врхунцем његовог стваралаштва.

Милан Милановић је такође до 1933. године радио као професор на Краљевској уметничкој школи у Београду, а бавио се и ликовном критиком, као и рестаурацијом фресака и иконостаса.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1824. године рођен је књижевник Јован Илић;
1925. године рођен је етномузиколог и професор Драгослав Девић;
1929. године умро је трговац и велики добротвор Београдског универзитета Лука Ћеловић;
1931. године рођен је вајар Ото Лого;
1949. године умро је књижевник, песник, сликар и дипломата Растко Петровић;
1883. године рођен је вајар Иван Мештровић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Screenshot_1
Претходни чланак

ДЕРВИШ И СМРТ: СВАКИ ЧОВЈЕК ЈЕ УВИЈЕК НА ГУБИТКУ

Ljubiša_Broćić_(1959)
Наредни чланак

Умро је фудбалер и тренер Љубиша Броћић