AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je slikar Leon Koen

Na današnji dan, 15. maja 1934. godine u Vršcu je umro slikar Leon Koen. Rođen je 1859. godine u Beogradu, kao najmlađi od šestorice braće u porodici. Već u detinjstvu je pokazivao umetničke sklonosti, pa ga je otac dao da privatno uči slikarstvo, posle čega je 1884. godine upisao pripremni kurs pri Minhenskoj akademiji, a već naredne godine postao i student ove čuvene  škole, pa je zato  dobio i državnu stipendiju. Tokom boravka u Minhenu bio je blizak prijatelj sa srpskim studentima, poput Nadežde Petrović, ali i sa Francom fon Štukom i Vasilijem Kandinskim, sa kojim je i izlagao na izložbi grupe „Falanga“, 1903. godine. Za svoju sliku Josifov san, nagrađen je „Srebrnom medaljom“ Minhenske akademije, a izlagao ju je i na međunarodnoj izložbi u minhenskoj „Staklenoj palati“, kao i u prostorijama stare Narodne skupštine u Beogradu. Prvu samostalnu izložbu u Beogradu imao je 1898. godine, kada su mnogi poznati umetnici i kritičari pozitivno ocenili njegovo slikarstvo. Nakon toga je nastavio da odlazi u inostranstvo, pa je tako 1898. godine izlagao na Bijenalu u Veneciji, a 1900.  učestvovao na Svetskoj izložbi u Parizu. Pretežno je radio alegorije i biblijske motive, sa snažnim osećajem za boju, dok se njegova dela nalaze na granici neoromantičarskih uticaja i simbolizma u okviru secesije. Takođe se bavio i prevođenjem, pa je tako prvi na srpski jezik preveo Ničeovu knjigu „Tako je govorio Zaratustra“. Početkom  dvadesetog veka Koen je doživeo nervni slom i bio smešten u Beogradsku duševnu bolnicu, posle čega je do kraja života ostao pod nadzorom i bio odvojen od slikarstva. Pogoršavanje stanja primoralo je njegovu ženu da rasproda veći deo slika, ali su one ipak skupljene za veliku retrospektivnu izložbu, koja je 1926. godine održana u Osnovnoj muškoj i ženskoj školi kod Saborne crkve ( OŠ „Kralj Petar“), dok je godinu dana nakon umetnikove smrti, u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“, organizovana i posthumna retrospektivna izložba, za koju je prikupljeno šezdeset tri slike. Sa dolaskom Drugog svetskog rata i tokom nemačke okupacije, najveći deo Koenovog opusa je nestao ili uništen, tako da danas postoji svega petnaest njegovih slika koje se nalaze u muzejima u Srbiji.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:

1848. godine na Majskoj skupštini u Sremskim Karlovcima proglašeno je ujedinjenje Srema sa vojnom granicom, Bačke, Banata i Baranje u „Srbsku vojvodinu“ (Vojvodinu);
1914. godine umro je književni istoričar i kritičar Jovan Skerlić;
1945. godine završen je Drugi svetski rat i u Jugoslaviji;
1947. godine rođen je fudbalski trener Ljupko Petrović.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Branko-v.-Radicevic1
Prethodni članak

Rođen je pesnik i književnik Branko V. Radičević

HE_erdap_1_2
Naredni članak

Svečano je pušten u rad hidroenergetski i plovidbeni sistem Đerdap