АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је сликар Леон Коен

На данашњи дан, 15. маја 1934. године у Вршцу је умро сликар Леон Коен. Рођен је 1859. године у Београду, као најмлађи од шесторице браће у породици. Већ у детињству је показивао уметничке склоности, па га је отац дао да приватно учи сликарство, после чега је 1884. године уписао припремни курс при Минхенској академији, а већ наредне године постао и студент ове чувене  школе, па је зато  добио и државну стипендију. Током боравка у Минхену био је близак пријатељ са српским студентима, попут Надежде Петровић, али и са Францом фон Штуком и Василијем Кандинским, са којим је и излагао на изложби групе „Фаланга“, 1903. године. За своју слику Јосифов сан, награђен је „Сребрном медаљом“ Минхенске академије, а излагао ју је и на међународној изложби у минхенској „Стакленој палати“, као и у просторијама старе Народне скупштине у Београду. Прву самосталну изложбу у Београду имао је 1898. године, када су многи познати уметници и критичари позитивно оценили његово сликарство. Након тога је наставио да одлази у иностранство, па је тако 1898. године излагао на Бијеналу у Венецији, а 1900.  учествовао на Светској изложби у Паризу. Претежно је радио алегорије и библијске мотиве, са снажним осећајем за боју, док се његова дела налазе на граници неоромантичарских утицаја и симболизма у оквиру сецесије. Такође се бавио и превођењем, па је тако први на српски језик превео Ничеову књигу „Тако је говорио Заратустра“. Почетком  двадесетог века Коен је доживео нервни слом и био смештен у Београдску душевну болницу, после чега је до краја живота остао под надзором и био одвојен од сликарства. Погоршавање стања приморало је његову жену да распрода већи део слика, али су оне ипак скупљене за велику ретроспективну изложбу, која је 1926. године одржана у Основној мушкој и женској школи код Саборне цркве ( ОШ „Краљ Петар“), док је годину дана након уметникове смрти, у Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић“, организована и постхумна ретроспективна изложба, за коју је прикупљено шездесет три слике. Са доласком Другог светског рата и током немачке окупације, највећи део Коеновог опуса је нестао или уништен, тако да данас постоји свега петнаест његових слика које се налазе у музејима у Србији.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:

1848. године на Мајској скупштини у Сремским Карловцима проглашено је уједињење Срема са војном границом, Бачке, Баната и Барање у „Србску војводину“ (Војводину);
1914. године умро је књижевни историчар и критичар Јован Скерлић;
1945. године завршен је Други светски рат и у Југославији;
1947. године рођен је фудбалски тренер Љупко Петровић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Branko-v.-Radicevic1
Претходни чланак

Рођен је песник и књижевник Бранко В. Радичевић

HE_erdap_1_2
Наредни чланак

Свечано је пуштен у рад хидроенергетски и пловидбени систем Ђердап