LjudiNa današnji dan

Umro je slikar Konstantin Danil

Na današnji dan, 25. maja 1873 .godine u današnjem Zrenjaninu je umro slikar Konstantin Danil.

Mnogo toga nije poznato u vezi sa ovim darovitim umetnikom, počevši od mesta i godine rođenja, preko tačnog imena, porekla i mesta gde je učio slikarstvo.

Zna se da potiče iz Banata, ali ne da li iz Lugoša ili Ečke, a pretpostavlja se da je rođen između 1792. i 1802. godine, te ga pored nas svojataju i Rumuni i Mađari.

Često se navodi da je slikarstvo počeo da uči u Temišvaru, kod slikara Arse Teodorovića. Oko 1816. godine napustio je njegov atelje i narednih više od decenije proveo putujući, a možda jedno vreme i učeći u Beču.

U svakom slučaju, zna se da je krajem dvadesetih godina XIX veka ponovo bio u Banatu, tada već sa reputacijom jednog od najboljih slikara.

Pored mnoštva portreta koje je slikao čitavog života, radeći za bogate porodice i skupo ih naplaćujući, od kojih se ističu portret gospođe Vajgling, portret Karla Kengelca, portret gospođe Teteši i svoje supruge Sofije Deli, uradio je i nekoliko izuzetnih ikonostasa, kao što su oni iz Uspenskog hrama u Pančevu, crkve u Uzdinu, selu Dobrici, Temišvaru i Jarkovcu.

U Zrenjaninu, tadašnjem Velikom Bečkereku, imao je i svoju školu slikanja, a većina njegovih učenika, među kojima je bio i Đura Jakšić, ostavila je značajni trag u našoj umetnosti.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1882. godine rođen je major Dragutin Gavrilović;
1887. godine rođen je arhitekta Dragiša Brašovan;
1897. godine umro je profesor i prvi srpski urbanista, Emilijan Josimović;
1929. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu, izvedena je premijera Gospođe ministarke, Branislava Nušića;
1943. godine na Banjici je streljan fudbaler i lekar Milutin Ivković Milutinac;
1944. godine, Nemci su u Drugom svetskom ratu počeli vazdušni desant na Drvar, gde je bio smešten Vrhovni štab jugoslovenskih partizana;
1962. godine umrla je slikarka Zora Petrović;
2016. godine umro je arhitekta, grafički dizajner i izdavač Slobodan Mašić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Portret Mare Branković na Esfigmenskoj povelji 1429. godine
Prethodni članak

KO JE BILA SULTANIJA MARA?

Udruzenje knjizevnika Srbije
Naredni članak

Osnovano je Udruženje književnika Srbije