ЉудиНа данашњи дан

Умро је сликар Константин Данил

На данашњи дан, 25. маја 1873 .године у данашњем Зрењанину је умро сликар Константин Данил.

Много тога није познато у вези са овим даровитим уметником, почевши од места и године рођења, преко тачног имена, порекла и места где је учио сликарство.

Зна се да потиче из Баната, али не да ли из Лугоша или Ечке, а претпоставља се да је рођен између 1792. и 1802. године, те га поред нас својатају и Румуни и Мађари.

Често се наводи да је сликарство почео да учи у Темишвару, код сликара Арсе Теодоровића. Око 1816. године напустио је његов атеље и наредних више од деценије провео путујући, а можда једно време и учећи у Бечу.

У сваком случају, зна се да је крајем двадесетих година XIX века поново био у Банату, тада већ са репутацијом једног од најбољих сликара.

Поред мноштва портрета које је сликао читавог живота, радећи за богате породице и скупо их наплаћујући, од којих се истичу портрет госпође Вајглинг, портрет Карла Кенгелца, портрет госпође Тетеши и своје супруге Софије Дели, урадио је и неколико изузетних иконостаса, као што су они из Успенског храма у Панчеву, цркве у Уздину, селу Добрици, Темишвару и Јарковцу.

У Зрењанину, тадашњем Великом Бечкереку, имао је и своју школу сликања, а већина његових ученика, међу којима је био и Ђура Јакшић, оставила је значајни траг у нашој уметности.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1882. године рођен је мајор Драгутин Гавриловић;
1887. године рођен је архитекта Драгиша Брашован;
1897. године умро је професор и први српски урбаниста, Емилијан Јосимовић;
1929. године у Народном позоришту у Београду, изведена је премијера Госпође министарке, Бранислава Нушића;
1943. године на Бањици је стрељан фудбалер и лекар Милутин Ивковић Милутинац;
1944. године, Немци су у Другом светском рату почели ваздушни десант на Дрвар, где је био смештен Врховни штаб југословенских партизана;
1962. године умрла је сликарка Зора Петровић;
2016. године умро је архитекта, графички дизајнер и издавач Слободан Машић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Портрет Маре Бранковић на Есфигменској повељи 1429. године
Претходни чланак

КО ЈЕ БИЛА СУЛТАНИЈА МАРА?

Udruzenje knjizevnika Srbije
Наредни чланак

Основано је Удружење књижевника Србије