На данашњи дан

Умро је сликар и карикатуриста Драган Савић

На данашњи дан, 12. јануара 2009. године у Београду је умро сликар, аутор стрипова и један од најзначајнијих наших карикатуриста Драган Савић.

Рођен је 6. маја 1923. године у Петровцу на Млави, а детињство је провео у Београду, где је објављивао и своје прве ликовне радове још пре Другог светског рата у многим листовима, као што су Дечје време, Млада крила, Микијево царство и други. Мада су га родитељи послали да студира богословију у Битољу, он је факултет напустио и прикључио се НОБ-у. После рата радио је, између осталог, у Јежу и Борби, био приповедач, репортер, илустратор, сликар и карикатуриста. Поред безброј карикатура и илустрација, иза себе је оставио стрипове Краљевић и просјак, Џунгла Вед, Бен Хур, Пламени пилот Џером Хучисон и друге.

За своје стваралаштво је добио и многе награде и признања, међу којима су Награда за карикатуру Пјер и Прва награда на Светском конкурсу карикатура у борби за мир у Њујорку.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1937. године умро је индустријалац и гувернер Народне банке Ђорђе Вајферт;
1943. године умро је вајар Симеон Роксандић.

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

plecas2
Претходни чланак

Рођен је кошаркаш Никола Плећаш

СЈЗ
Наредни чланак

С КИМ ЧЕКАШ ДАН?