АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је сликар и графичар Христофор Жефаровић

На данашњи дан, 18. септембра 1753. године у Москви је умро сликар и графичар Христофор Жефаровић.

Рођен је, највероватније, крајем XVII века крај Дојранског језера, а поуздани подаци о његовом одрастању и школовању нису познати.

У сваком случају, када је тридесетих година XVIII века у Бачкој сликао своје, сада већ чувене, фреске манастира Бођана, за које постоје мишљења, која дели и Дејан Медаковић, да представљају „место на коме се родило наше модерно сликарствоˮ, већ је био формиран сликар, а његов стил је откривао утицаје како византијске, тако и западњачке, готичке уметности, те је сва прилика да је он своје знање стекао на југу Балкана, где такве форме нису биле непознате у то време.

Поред фресака у овом и другим манастирима, као и икона које је урадио, он заузима још значајније место у нашој графици, коју су до тада код нас углавом радили странци или домаћи гравери-дрворесци скромнијих могућности и домета.

Уз помоћ тадашњег патријарха Арсенија IV Јовановића Шакабенте, он се око 1740. године у Бечу, код Томаса Месмера, обучио и у овом занату, те је у наредном периоду начинио неколико изузетно значајних и утицајних дела, не само у уметничком већ и у друштвено-политичком смислу.

Од тих дела, која је најчешће радио са својим учитељем, Стематографија је, са галеријом јужнословенских светитеља, патријарха, немањићких владара, последњих српских деспота и грбова, сигурно одиграла највећу улогу у буђењу националне свести.

Христофор Жефаровић је у августу 1753. године отишао за Русију, одакле се није вратио, јер је месец дана касније изненада преминуо у Богојављенском манастиру.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1739. године потписан је Београдски мир;
1929. године рођен је књижевник, књижевни критичар и академик Петар Џаџић;
1950. године рођен је новинар и војнополитички коментатор Мирослав Лазански;
2002. године преминула је Маргита Стефановић Маги, најпознатија као клавијатуристкиња београдске рок групе Екатарина Велика.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Претходни чланак

МИСАО ДАНА

Подлога - Copy - Copy - Copy - Copy - Copy - Copy - Copy - Copy - Copy
Наредни чланак

МИСАО ДАНА