АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је сликар Ђорђе Михајловић

На данашњи дан, 18. септембра 1919. године у Тузли је умро сликар Ђорђе Михајловић.

Рођен је 4. фебруара 1875. године, такође у Тузли, где је након основне школе уписао трговачку школу, после које је једно време похађао наутичку школу у Бакру, да би трговачку школу завршио у Трсту.

Ипак, с обзиром да је нагињао сликарству, 1899. године је стигао у Београд и ту се уписао у Српску цртачку и сликарску школу, коју је неколико година раније основао Кирил Кутлик, а коју су тада преузели Риста и Бета Вукановић.

Убрзо је, захваљујући томе што се истицао, стекао покровитеља и студије наставио у Минхену, у почетку у приватној школи, а затим на Академији, на којој је 1906. године и дипломирао.

Усавршавао се потом неколико година у Паризу и Италији, и тек што се вратио у родни град и почео да ради самостално, разболео се од туберкулозе.

Такође је почео и Први светски рат, па су га Аустријанци, као српског националисту, послали у заробљеништво у Арад, одакле су га 1916. године тешко болесног вратили назад у Тузлу.

Ђорђе Михајловић се код куће мало опоравио, почео поново да ради, доживео последњи сликарски узлет, крај рата и слом Аустроугарске, пре него што га је у четрдесет петој години болест коначно савладала.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1739. године потписан је Београдски мир;
1753. године умро је сликар и графичар Христофор Жефаровић;
1929. године рођен је књижевник, књижевни критичар и академик Петар Џаџић;
1950. године рођен је новинар и војнoполитички коментатор Мирослав Лазански;
1975. године умро је књижевни историчар Владан Недић;
2002. године преминула је Маргита Стефановић Маги, најпознатија као клавијатуристкиња београдске рок групе Екатарина Велика.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

1-ljubica
Претходни чланак

Умрла је прва српска композиторка и академик Љубица Марић

250px-Oliver_Njego
Наредни чланак

Рођен је оперски певач Оливер Њего