АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је сликар и академик Боривоје Стевановић

На данашњи дан, 19. маја 1976. године у Београду је умро сликар и академик Боривоје Стевановић.

Рођен је октобра 1879. године у Нишу, а због очевог посла, породица се прво преселила у Пирот, те потом у Београд, у ком је Боривоје стекао основно ликовно образовање у Првој цртачкој и сликарској школи Кирила Кутлика.

Пре него што је завршио ту школу и пре него што је као стипендиста Министарства привреде школовање наставио у Минхену, 1898. године је у родном Нишу, у кафани хотела Европа, приредио прву самосталну изложбу икада одржану у том граду.

По завршетку минхенске Академије 1904. године, радио је као наставник цртања у гимназији и Учитељској школи у Скопљу, па од 1905. до 1912. најпре као наставник цртања у вечерњој Занатској школи у Београду, и онда од тада до пензионисања 1932. године као наставник у Трећој мушкој гимназији.

У свом стваралаштву је прошао кроз различите фазе, од академизма, преко импресионизма, конструктивизма, посткубизма и поетског реализма, до повратка чврстој форми и интимистичком, традиционалном сликарству, посебно се истакавши сликањем пејзажа и београдске периферије.

Поред изложби у Нишу, Боривоје Стевановић је излагао у Шапцу, као и десетак пута у Београду, био је један од оснивача и члан Удружења ликовних уметника Србије, члан Ладе и редовни члан САНУ, као и добитник више награда и признања за свој рад.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1890. године рођен је сликар, графичар и један од твораца савремене југословенске карикатуре Петар Пјер Крижанић;
1892. године рођен је песник, драмски писац и књижевни критичар Милутин Бојић;
1898. године рођена је етномузиколог Даница Јанковић;
1909. године рођен је пијаниста, књижевник и лингвиста Ђорђе Костић;
1929. године умро је један од првих српских виртуоза на виолини Драгомир Кранчевић;
2006. године умро је професор и академик Владимир Пантић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

c00ce908-6cd6-40f5-8e8a-ec9255e85772
Претходни чланак

ИЛИЈА ГАРАШАНИН: Начертаније

250px-Tesla_Sarony
Наредни чланак

МИСАО ДАНА