AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je Sibinjanin Janko

Na današnji dan, 11. avgusta 1456. godine u Zemunu je umro erdeljski vojvoda, ugarski kraljevski namesnik, vojskovođa, otac mađarskog kralja Matije Korvina, te mađarski, srpski i rumunski nacionalni junak Janoš Hunjadi, odnosno Sibinjanin Janko.

Rođen je oko 1387. godine negde u Erdelju, a o njegovom poreklu postoje različite priče i svedočanstva. Na početku svoje vojne karijere je bio u službi despota Stefana Lazarevića, ali je ubrzo prešao pod okrilje kralja Žigmunda Luksemburškog i tokom narednih godina učestvovao u brojnim pohodima i ratovima, dobio u baštinu mnogo zemlje, postao član kraljevskog saveta i veoma imućan čovek.

Godine 1438. je dobio titulu bana Severina, čija se oblast u to vreme graničila sa Turskom, te je tako zahvaljujući borbama protiv Turaka po ratištima Ugarske, Vlaške, Srbije i Bugarske, kao poslednja odbrana hrišćanstva, i ušao u istoriju i predanja naroda ovog dela Evrope.

Pored mnogobrojnih sukoba sa Turcima tokom naredne skoro dve decenije, padao je u ropstvo i dolazio u sukob i sa vlaškim vojvodom Drakulom i srpskim despotom Đurađom Brankovićem, ali je ipak najviše ostao upamćen po svom pokušaju proterivanja Turaka sa Balkana i kasnijoj junačkoj odbrani Beograda.

Leta 1456. godine Sibinjanin Janko je pobedio turskog sultana Mehmeda II, koji je tri godine ranije osvojio Carigrad i srušio hiljadugodišnje Vizantijsko carstvo, osujetivši ga u nameri da prodre dublje u Evropu, ali je to nekoliko nedelja kasnije i sam platio glavom.

Umro je od epidemije kuge koja je izbila u okolini Beograda zbog brojnih nepokopanih leševa koji su ostali posle bitke.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1891. godine umro je arhitekta Aleksandar Bugarski;
1911. godine rođen je lekar i istoričar, učesnik Španskog građanskog rata i NOB-a, narodni heroj, general-pukovnik JNA, diplomata i akademik Gojko Nikoliš;
1934. godine rođen je glumac Danilo Bata Stojković;
1935. godine rođen je slikar i akademik Vladimir Veličković;
1946. godine rođen je glumac Milan Gutović;
1987. godine umro je pravnik i ekonomista Sergije Dimitrijević;
2008. godine umro je scenograf Vlastimir Gavrik;
2014. godine umro je golman Vladimir Beara.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

sremac
Prethodni članak

Kome samrtnik ostavlja udovicu?

250px-Gligorije_Vozarević_knjižar
Naredni članak

Umro je prvi srpski knjižar i izdavač Gligorije Vozarović