АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је Сибињанин Јанко

На данашњи дан, 11. августа 1456. године у Земуну је умро ердељски војвода, угарски краљевски намесник, војсковођа, отац мађарског краља Матије Корвина, те мађарски, српски и румунски национални јунак Јанош Хуњади, односно Сибињанин Јанко.

Рођен је око 1387. године негде у Ердељу, а о његовом пореклу постоје различите приче и сведочанства. На почетку своје војне каријере је био у служби деспота Стефана Лазаревића, али је убрзо прешао под окриље краља Жигмунда Луксембуршког и током наредних година учествовао у бројним походима и ратовима, добио у баштину много земље, постао члан краљевског савета и веома имућан човек.

Године 1438. је добио титулу бана Северина, чија се област у то време граничила са Турском, те је тако захваљујући борбама против Турака по ратиштима Угарске, Влашке, Србије и Бугарске, као последња одбрана хришћанства, и ушао у историју и предања народа овог дела Европе.

Поред многобројних сукоба са Турцима током наредне скоро две деценије, падао је у ропство и долазио у сукоб и са влашким војводом Дракулом и српским деспотом Ђурађом Бранковићем, али је ипак највише остао упамћен по свом покушају протеривања Турака са Балкана и каснијој јуначкој одбрани Београда.

Лета 1456. године Сибињанин Јанко је победио турског султана Мехмеда II, који је три године раније освојио Цариград и срушио хиљадугодишње Византијско царство, осујетивши га у намери да продре дубље у Европу, али је то неколико недеља касније и сам платио главом.

Умро је од епидемије куге која је избила у околини Београда због бројних непокопаних лешева који су остали после битке.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1891. године умро је архитекта Александар Бугарски;
1911. године рођен је лекар и историчар, учесник Шпанског грађанског рата и НОБ-а, народни херој, генерал-пуковник ЈНА, дипломата и академик Гојко Николиш;
1934. године рођен је глумац Данило Бата Стојковић;
1935. године рођен је сликар и академик Владимир Величковић;
1946. године рођен је глумац Милан Гутовић;
1987. године умро је правник и економиста Сергије Димитријевић;
2008. године умро је сценограф Властимир Гаврик;
2014. године умро је голман Владимир Беара.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

sremac
Претходни чланак

Коме самртник оставља удовицу?

250px-Gligorije_Vozarević_knjižar
Наредни чланак

Умро jе први српски књижар и издавач Глигорије Возаровић