AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je saobraćajac Jovan Bulj

Na današnji dan, 3. februara 2010. godine u Beogradu je umro naš najpoznatiji saobraćajac Jovan Bulj.

Rođen je 1939. godine, i mada je radio u Saveznom sekretarijatu unutrašnjih poslova na obezbeđenju lica i objekata, kada su krajem šezdesetih godina saobraćajnim milicionerima uvedene bele uniforme sa belim šlemom, on je zatražio premeštaj.

Tako je on tokom sedamdesetih godina od jednog monotonog posla načinio predstavu, a sebe internacionalnom atrakcijom. O načinu na koji je gracioznim pokretima regulisao saobraćaj, najčešće na Terazijama, naširoko se pričalo, pa je dobio poziv da svoje umeće prikaže i u Londonu.

Na svetskom takmičenju saobraćajaca je zauzeo treće mesto, te je zatim gostovao i u Parizu, Rimu, Milanu, Berlinu, Cirihu, Moskvi, Lenjingradu, kao i drugim gradovima SFRJ.

Iako se pričalo da je vežbao koreografije koje je izvodio ili da je bio baletan, on je to tokom brojnih intervjua koje je dao za novine, radio i televiziju poricao i tvrdio kako je sve činio spontano.

Kako god bilo, 1980. godine je prevremeno penzionisan, pa je tokom te decenije radio u jednoj trafici na Novom Beogradu, a devedesetih kao „parking majstor“ ispred splavova kod hotela Jugoslavija.

Jovan Bulj, naš najelegantniji saobraćajac, umro je u sedamdeset prvoj godini i uz pratnju policijskog orkestra je sahranjen na Novom bežanijskom groblju.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1875. godine rođen je slikar Đorđe Mihajlović;
1910. godine umro je matematičar, profesor, ministar, pronalazač i akademik Ljubomir Klerić;
1915. godine obešen je učitelj Veljko Čubrilović;
1928. godine rođen je novinar, pisac i humorista Novak Novak;
1953. godine rođen je književnik i književni kritičar Vasa Pavković;
1958. godine rođen je matematičar i profesor Beogradskog univerziteta Milutin Dostanić;
1968. godine rođen je košarkaš Vlade Divac;
1989. godine umrla je balerina, pedagog, koreograf i arheolog Nina Kirsanova.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Nikolic1
Prethodni članak

Rođen je književnik Danilo Nikolić

800px-Coat_of_arms_of_Serbia_and_Montenegro.svg
Naredni članak

Formirana je državna zajednica Srbija i Crna Gora