АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је саобраћајац Јован Буљ

На данашњи дан, 3. фебруара 2010. године у Београду је умро наш најпознатији саобраћајац Јован Буљ.

Рођен је 1939. године, и мада је радио у Савезном секретаријату унутрашњих послова на обезбеђењу лица и објеката, када су крајем шездесетих година саобраћајним милиционерима уведене беле униформе са белим шлемом, он је затражио премештај.

Тако је он током седамдесетих година од једног монотоног посла начинио представу, а себе интернационалном атракцијом. О начину на који је грациозним покретима регулисао саобраћај, најчешће на Теразијама, нашироко се причало, па је добио позив да своје умеће прикаже и у Лондону.

На светском такмичењу саобраћајаца је заузео треће место, те је затим гостовао и у Паризу, Риму, Милану, Берлину, Цириху, Москви, Лењинграду, као и другим градовима СФРЈ.

Иако се причало да је вежбао кореографије које је изводио или да је био балетан, он је то током бројних интервјуа које је дао за новине, радио и телевизију порицао и тврдио како је све чинио спонтано.

Како год било, 1980. године је превремено пензионисан, па је током те деценије радио у једној трафици на Новом Београду, а деведесетих као „паркинг мајстор“ испред сплавова код хотела Југославија.

Јован Буљ, наш најелегантнији саобраћајац, умро је у седамдесет првој години и уз пратњу полицијског оркестра је сахрањен на Новом бежанијском гробљу.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1875. године рођен је сликар Ђорђе Михајловић;
1910. године умро је математичар, професор, министар, проналазач и академик Љубомир Клерић;
1915. године обешен је учитељ Вељко Чубриловић;
1928. године рођен је новинар, писац и хумориста Новак Новак;
1953. године рођен je књижевник и књижевни критичар Васа Павковић;
1958. године рођен је математичар и професор Београдског универзитета Милутин Достанић;
1968. године рођен је кошаркаш Владе Дивац;
1989. године умрла је балерина, педагог, кореограф и археолог Нина Кирсанова.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Nikolic1
Претходни чланак

Рођен је књижевник Данило Николић

800px-Coat_of_arms_of_Serbia_and_Montenegro.svg
Наредни чланак

Формирана је државна заједница Србија и Црна Гора