AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je šahovski velemajstor Dragoljub Velimirović

Na današnji dan, 22. maja 2014. godine u Beogradu je umro šahovski velemajstor Dragoljub Velimirović.

Rođen je 12. maja 1942. godine u Valjevu, a šah je zavoleo uz svoju majku Jovanku Velimirović, prvog ženskog šampiona Jugoslavije iz 1939. godine.

Sa sedamnaest godina, Dragoljub je na omladinskom šampionatu Jugoslavije osvojio treće mesto, a godinu dana kasnije drugo.

Godine 1962. je nakon pobede na kupu Jugoslavije postao nacionalni majstor, potom posle uspeha u Skoplju internacionlni, da bi 1973. zavredio titulu velemajstora.

Pored nastupa na različitim turnirima, kao i za različite klubove sa kojima je osvajao državne šampionate, tri puta je bio državni prvak u pojedinačnoj kokurenciji, višestruki učesnik i osvajač nekoliko pojedničanih i ekipnih medalja na Olimpijskim igrama, evropskim i svetskim šampionatima.

Dragoljub Velimirović je pored titula koje je osvojio, dobio i više od trideset specijalnih nagrada na trunirima za najlepše ili najborbenije partije, a takođe se bavio i trenersim poslom sarađujući sa mnogim našim poznatim šahistima, među kojima su Gligorić, Marjanović, Sokolov, Nataša Bojković i drugi, te je nekoliko godina bio selektor jugoslovenske reprezentacije.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1925. godine umro je slikar i akademik Stevan Todorović;
1934. godine rođen je reditelj, glumac i profesor Predrag Bajčetić;
1944. godine umro je pesnik Vojislav Ilić Mlađi;
1946. godine rođen je glumac Petar Božović;
1970. godine umro reditelj, arhitekta, scenograf, glumac i pedagog Bojan Stupica;
1987. godine rođen je najbolji srpski sportista svih vremena Novak Đoković;
2007. godine umro je teoretičar književnosti i akdemik Zoran Konstantinović;
2016. godine umro je glumac Velimir Bata Živojinović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

220px-Božidar_Kovačević
Prethodni članak

Umro je književnik Božidar Kovačević

Naredni članak

Rođen je književnik, kritičar i esejista Zoran Gluščević