АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је шаховски велемајстор Драгољуб Велимировић

На данашњи дан, 22. маја 2014. године у Београду је умро шаховски велемајстор Драгољуб Велимировић.

Рођен је 12. маја 1942. године у Ваљеву, а шах је заволео уз своју мајку Јованку Велимировић, првог женског шампиона Југославије из 1939. године.

Са седамнаест година, Драгољуб је на омладинском шампионату Југославије освојио треће место, а годину дана касније друго.

Године 1962. је након победе на купу Југославије постао национални мајстор, потом после успеха у Скопљу интернационлни, да би 1973. завредио титулу велемајстора.

Поред наступа на различитим турнирима, као и за различите клубове са којима је освајао државне шампионате, три пута је био државни првак у појединачној кокуренцији, вишеструки учесник и освајач неколико поједничаних и екипних медаља на Олимпијским играма, европским и светским шампионатима.

Драгољуб Велимировић је поред титула које је освојио, добио и више од тридесет специјалних награда на трунирима за најлепше или најборбеније партије, а такође се бавио и тренерсим послом сарађујући са многим нашим познатим шахистима, међу којима су Глигорић, Марјановић, Соколов, Наташа Бојковић и други, те је неколико година био селектор југословенске репрезентације.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1925. године умро је сликар и академик Стеван Тодоровић;
1934. године рођен је редитељ, глумац и професор Предраг Бајчетић;
1944. године умро је песник Војислав Илић Млађи;
1946. године рођен је глумац Петар Божовић;
1970. године умро редитељ, архитекта, сценограф, глумац и педагог Бојан Ступица;
1987. године рођен је најбољи српски спортиста свих времена Новак Ђоковић;
2007. године умро је теоретичар књижевности и акдемик Зоран Константиновић;
2016. године умро је глумац Велимир Бата Живојиновић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

220px-Божидар_Ковачевић
Претходни чланак

Умро је књижевник Божидар Ковачевић

Наредни чланак

Рођен је књижевник, критичар и есејиста Зоран Глушчевић