AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je ruski arhitekta Nikolaj Petrovič Krasnov

Na današnji dan, 8. decembra 1939. godine u Beogradu je preminuo ruski arhitekta Nikolaj Petrovič Krasnov, koji je svojim arhitektonskim, urbanističkim i delima iz oblasti enterijera i primenjene umetnosti ostavio teško izbrisiv trag kako u Beogradu, tako i u drugim našim gradovima.

Rođen je 1864. godine u Podmoskovlju, a studije slikarstva, vajarstva i arhitekture završio je u Moskvi, nakon čega je poslat u Jaltu i postavljen za glavnog gradskog arhitektu.

Tamo je uređivao obalu, ulice, prosecao kanale i gradio raskošne palate, te je ubrzo postao jedan od miljenika cara Nikolaja II za koga je izgradio i čuveni Livadijski dvorac, gde  se kasnije odigrao istorijski sastanak Staljina, Ruzvelta i Čerčila.

Usled Oktobarske revolucije, 1919. godine je napustio Rusiju i preko Turske i Grčke došao do Malte, odakle je na poziv Udruženja ruskih inženjera i tehničara došao 1922. godine u Beograd.

Tu se zaposlio u Ministarstvu građevina u zvanju kontraktualnog inženjera, građevinskog inspektora i rukovodioca Odseka za  monumentalne građevine i spomenike, pa je naredne skoro dve decenije, sve do svoje smrti, radio na projektovanju, građenju, dovršavanju, adaptaciji i ukrašavanju najznačajnijih  državnih zdanja, crkava, spomen-obeležja i drugih građevina.

Karakteristično za njega je to što je poklanjao jednaku pažnju svim detaljima onoga što je stvarao. Njegove građevine su potpuno promenile izgled glavnog grada, a značajna zdanja ostavio je i u mnogim drugim mestima kako u Srbiji, tako i van nje.

Među njegova ostvarenja spadaju: obnova Crkve Ružice na Kalemegdanu, rekonstrukcija Njegoševe kapele na Lovćenu, unutrašnje uređenje Crkve Svetog Đorđa na Oplencu, rekonstrukcija vrata Petrovaradinske tvrđave, vojničko groblje i kosturnica na Zejtinliku, kosturnica na ostrvu Vido, zgrada Ministarstva finansija Kraljevine Jugoslavije na uglu Nemanjine i Ulice kneza Miloša (danas Vlada Republike Srbije), zgrada Ministarstva šuma i ruda, poljoprivrede i voda na istoj raskrsnici (danas Ministarstvo inostranih poslova), zgrada Arhiva Srbije, most kralja Aleksandra I, projekat Pozorišta Manjež (danas JDP), enterijer zgrade Narodne skupštine, nameštaj, štuko dekoracija i završni detalji fasade, enterijer Starog dvora na Dedinju, kao i uređenje parka,  dekorativna plastika na fasadama i kolonadi između dvora i kapele, i mnoge druge zgrade u Knez Mihailovoj ulici, Terazijama, kao i drugim gradovima u Srbiji.

Takođe je dao i idejna rešenja za ordenje Jugoslovenske krune, Belog orla, Andreja Prvozvanog i Svetog Save, a mnogima od njih je i sam odlikovan.

Nikola Krasnov je preminuo u sedamdeset šestoj godini i sahranjen je na ruskoj parceli Novog groblja u Beogradu, pod spomenikom koji je sam dizajnirao.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1638. godine u Dubrovniku je umro književnik Ivan Gundulić;
1822. godine rođen je pisac Jakov Ignjatović;
1926. godine rođen je glumac Stevo Žigon;
1935. godine rođen je reditelj Slobodan Boda Marković;
1955. godine rođen je glumac Milenko Zablaćanski;
1991. godine Crvena zvezda je postala prvak sveta u fudbalu;
2000. godine umro je slikar Milić Stanković, poznatiji kao Milić od Mačve.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

predrag-markovic-768x599
Prethodni članak

Rođen je novinar i političar Predrag Marković

24-25-TRSTENIK-Sreten-Adzic-1856-
Naredni članak

Umro je prvi srpski visokoobrazovani pedagog Sreten Adžić