AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je revolucionar, teoretičar i publicista, Veljko Vlahović

Na današnji dan, 7. marta 1975. godine umro je Veljko Vlahović, čovek po ko me se danas pored ulica i škola u mnogim gradovima, naziva i jedno naselje u Beogradu.

Rođen je 2. septembra 1914. godine u selu Trmanje, kod Kolašina, gde je pohađao osnovnu školu, pa gimnaziju u Podgorici i Beogradu, a mašinstvo je studirao na Tehničkom fakultetu u Beogradu, Pragu, na Sorboni, da bi diplomirao na Univerzitetu u Moskvi.

Još kao srednjoškolac se uključio u radnički pokret, a od 1933. godine je bio u Savezu komunističke omladine Jugoslavije i potom u Komunističkoj partiji Jugoslavije.

Bio je jedan od organizatora i rukovodilaca borbe beogradskih studenata za autonomiju Univerziteta, slobodu nauke i kulture, protiv nacionalističkih udruženja i policijske strahovlade, kao i jedan od glavnih organizatora velikih studentskih štrajkova 1935. i 1936. godine u Beogradu. Zbog toga je hapšen i isključen sa Univerziteta za 1935/36. godinu.

Sa Lolom Ribarom je učestvovao u formiranju akcionih komiteta i u pripremama jugoslovenske studentske delegacije za Svetski omladinski kongres u Ženevi 1936. godine.

Iste godine je da bi izbegao novo hapšenje otputovao u Prag i ubrzo postao zamenik sekretara partijske organizacije. Odatle je organizovao odlazak dobrovoljaca u Španiju, gde se i sam prebacio naredne godine i učestvovao u građanskom ratu protiv Frankovih fašista.

Po završetku tog rata je otišao u Pariz, gde je organizovao povratak u zemlju jugoslovenskih dobrovoljaca iz Španije, a 1939. je u Parizu izabran i za člana CK SKOJ-a. Iste godine je upućen u Moskvu, gde je pored nastavka studija, bio sekretar Komunističke omladinske internacionale i predstavnik KPJ u Kominterni do njenog raspuštanja 1943. godine.

Po izbijanju Drugog svetskog rata u Jugoslaviji, sa Đurom Salajem je u Moskvi organizovao radio stanicu Slobodna Jugoslavija i širio vesti o dešavanjima iz zemlje na više stranih jezika.

U Jugoslaviju se vratio krajem 1944. godine i preuzeo dužnost načelnika Uprave za agitaciju i propagandu CK KPJ. Posle rata je obavljao niz značajnih funkcija u zemlji, bio član na zasedanju Generalne skupštine OUN 1950. godine i predsednik naše delegacije 1952. godine, član jugoslovenske delegacije na Prvoj konferenciji šefova država ili vlada nesvrstanih zemalja u Beogradu, septembra 1961. godine i direktor lista Borba.

Veljko Vlahović je umro u Ženevi, a sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1951. godine rođen je evropski rekorder u skoku udalj Nenad Stekić;
2011. godine umrla je lingvista, profesor i akademik Milka Ivić.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

dokument_1913
Prethodni članak

Doneta je uredba o vazdušnom saobraćaju

Nadezda_Petrovic_1906_Guslar_Beograd
Naredni članak

Jasna Jovanov: SESTRE PETROVIĆ OKO GUSLARA