АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је редитељ Живко Николић

На данашњи дан пре петнаест година, 17. августа 2001. године, у Београду је преминуо редитељ и сценариста Живко Николић. Рођен је 20. новембра 1941. године у Озринићима код Никшића, а Академију за позориште, филм, радио и телевизију похађао је у Херцег Новом. Прво је снимао документарне филмове, за које је добио многе награде у земљи и иностранству, да би потом почео да режира и игране, међу којима су најпознатији „Бештије“, „Смрт господина Голуже“, „Чудо невиђено“, „Лепота порока“, „У име народа“ и други. Такође је снимао и емисије и серије за телевизију, а оно што је заједничко читавом његовом опусу је интересовање за Црну Гору и крајеве из којих је потицао, те приказивање тамошњих људи, обичаја и морала, као и положаја појединаца, посебно жена, у том окружењу. Живко Николић преминуо је у шездесетој години живота и сахрањен је на гробљу у свом родном месту.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1876. године рођен је Драгутин Димитријевић Апис, пуковник војске Краљевине Србије и један од организатора Мајског преврата;
1883. године умро је пуковник и задужбинар Ђока Влајковић;
1908. године умро је књижевник, приповедач и сатиричар Радоје Домановић;
1923. године рођена је глумица Мира Ступица;
1941. године Немци су на Теразијама у Београду обесили петорицу Срба;
1953. године рођен је кошаркаш Драган Кићановић.

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

isidor-bajic
Претходни чланак

Рођен је композитор и педагог Исидор Бајић

Milo-Milunovic
Наредни чланак

Рођен је сликар и један од оснивача Академије ликовних уметности у Београду, Мило Милуновић