AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je reditelj Vojislav Nanović

Na današnji dan, 10. avgusta 1983. godine u Beogradu je umro reditelj Vojislav Nanović.

Rođen je 12. avgusta 1922. godine u Skoplju, a kada mu je bilo pet godina porodica se preselila u Beograd. Posle Drugog svetskog rata je položio prijemni na Likovnoj akademiji, ali je završio u novinarskoj školi, posle koje je radio kao novinar u Politici, te je preko posla redaktora filmskih žurnala ušao u filmsku industriju.

U početku je snimao uglavnom dokumentarne filmove, a njegov prvi igrani film je bio Besmrtna mladost, u kome je debitovao Rade Marković. Snimio je potom i Čudotvorni mač, u kome je svoju filmsku karijeru započeo i Pavle Vuisić, da bi narednim filmovima, kao što je Tri koraka u prazno, najavio crni talas.

Većim delom šezdesetih godina prošlog veka je živeo u SAD, a 1970. godine se vratio u Jugoslaviju, gde je snimio još nekoliko dokumentarnih i kratkih filmova, i posvetio se svojoj prvoj ljubavi – slikarstvu.

Vojislav Nanović je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1913. godine u Bukureštu je potpisan mirovni ugovor kojim je završen Drugi balkanski rat;
1981. godine umro je pevač i kompozitor narodne muzike Vukašin Vule Jevtić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

C
Prethodni članak

Rođen je glumac i pisac Zoran Rankić

...
Naredni članak

MISAO DANA