АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је редитељ Војислав Нановић

На данашњи дан, 10. августа 1983. године у Београду је умро редитељ Војислав Нановић.

Рођен је 12. августа 1922. године у Скопљу, а када му је било пет година породица се преселила у Београд. После Другог светског рата је положио пријемни на Ликовној академији, али је завршио у новинарској школи, после које је радио као новинар у Политици, те је преко посла редактора филмских журнала ушао у филмску индустрију.

У почетку је снимао углавном документарне филмове, а његов први играни филм је био Бесмртна младост, у коме је дебитовао Раде Марковић. Снимио је потом и Чудотворни мач, у коме је своју филмску каријеру започео и Павле Вуисић, да би наредним филмовима, као што је Три корака у празно, најавио црни талас.

Већим делом шездесетих година прошлог века је живео у САД, а 1970. године се вратио у Југославију, где је снимио још неколико документарних и кратких филмова, и посветио се својој првој љубави – сликарству.

Војислав Нановић је сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1913. године у Букурешту је потписан мировни уговор којим је завршен Други балкански рат;
1981. године умро је певач и композитор народне музике Вукашин Вуле Јевтић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

C
Претходни чланак

Рођен је глумац и писац Зоран Ранкић

...
Наредни чланак

МИСАО ДАНА