AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je reditelj Radivoje Lola Đukić

Na današnji dan, 7. septembra 1995. godine u Beogradu je umro reditelj i pisac Radivoje Lola Đukić.

Rođen je 3. aprila 1923. godine u Smederevu, a nakon osnovne i srednje škole, studirao je prvo slikarstvo na beogradskoj Likovnoj akademiji, da bi zatim završio režiju na Visokoj filmskoj školi.

Od 1950. godine je radio u Radio Beogradu, kao urednik Dečjeg, Dramskog i Zabavnog programa, da bi potom učestvovao u osnivanju Televizije Beograd i bio pomoćnik direktora za produkciju, te glavni i odgovorni urednik kulturno-umetničkog i zabavnog programa.

Tokom prvih decenija postojanja televizije kod nas bio je jedan od najznačajnijih autora, potpisavši kao pisac i reditelj nekoliko stotina različitih emisija. Takođe je pisao i pesme, a svoja sećanja je objavio u Sklerotičnim memoarima.

Bio je, između ostalog, i jedan od osnivača Udruženja dramskih umetnika Jugoslavije, rukovodilac drame u KUD-u Ivo Lola Ribar, predsednik udruženja Zeleni mir, reditelj prve predstave u Pozorištu Boško Buha i osnivač današnjeg Pozorišta na Terazijama.

Neka od njegovih ostvarenja su Pozorište u kući, Servisna stanica, Licem u naličje, Čovek sa četiri noge, Na mesto, građanine Pokorni i druga.

Radivoje Lola Đukić, stvaralac koji je za svoj rad dobio mnoge nagrade i priznanja, sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1788. godine Turci su u Banatu zarobili kapetana Koču Anđelkovića i ubrzo ga ubili;
1929. godine umro je trgovac i dobrotvor Vladimir Matijević;
1944. godine rođen je fudbaler i trener Velibor Bora Milutinović;
1964. godine započeti su radovi na izgradnji hidroelektrane Đerdap.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

40460829_10160809521635290_5391942732702810112_n
Prethodni članak

BEOGRAD: Tribina „Srpska naučna fantastika do Drugog svetskog rataˮ

Ducic
Naredni članak

MISAO DANA