АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је редитељ Радивоје Лола Ђукић

На данашњи дан, 7. септембра 1995. године у Београду је умро редитељ и писац Радивоје Лола Ђукић.

Рођен је 3. априла 1923. године у Смедереву, а након основне и средње школе, студирао је прво сликарство на београдској Ликовној академији, да би затим завршио режију на Високој филмској школи.

Од 1950. године је радио у Радио Београду, као уредник Дечјег, Драмског и Забавног програма, да би потом учествовао у оснивању Телевизије Београд и био помоћник директора за продукцију, те главни и одговорни уредник културно-уметничког и забавног програма.

Током првих деценија постојања телевизије код нас био је један од најзначајнијих аутора, потписавши као писац и редитељ неколико стотина различитих емисија. Такође је писао и песме, а своја сећања је објавио у Склеротичним мемоарима.

Био је, између осталог, и један од оснивача Удружења драмских уметника Југославије, руководилац драме у КУД-у Иво Лола Рибар, председник удружења Зелени мир, редитељ прве представе у Позоришту Бошко Буха и оснивач данашњег Позоришта на Теразијама.

Нека од његових остварења су Позориште у кући, Сервисна станица, Лицем у наличје, Човек са четири ноге, На место, грађанине Покорни и друга.

Радивоје Лола Ђукић, стваралац који је за свој рад добио многе награде и признања, сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1788. године Турци су у Банату заробили капетана Кочу Анђелковића и убрзо га убили;
1929. године умро је трговац и добротвор Владимир Матијевић;
1944. године рођен је фудбалер и тренер Велибор Бора Милутиновић;
1964. године започети су радови на изградњи хидроелектране Ђердап.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

40460829_10160809521635290_5391942732702810112_n
Претходни чланак

БЕОГРАД: Трибина „Српска научна фантастика до Другог светског ратаˮ

Ducic
Наредни чланак

МИСАО ДАНА