AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je reditelj Jovan Ristić

Na današnji dan, 12. oktobra 2013. godine u Beogradu je umro reditelj Jovan Ristić.

Rođen je 2. aprila 1939. godine, takođe u glavnom gradu, gde je nakon osnovne škole i gimnazije diplomirao režiju na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju.

Bio je osnivač nekoliko kamernih teatara, poput Dadova, Teatra Levo i drugih, kao i asistent Bojana Stupice. Pored toga što je režirao u pozorištima širom Jugoslavije, iza sebe je ostavio i mnoštvo TV emisija, manifestacija i nekoliko filmova.

U Televiziji Beograd je radio skoro pola veka i bio jedan od osnivača Drugog programa, a sarađivao je i sa brojnim drugim svetskim televizijskim stanicama.

Jovan Ristić je učestvovao na raznim festivalima, domaćim i stranim, dobio mnoge nagrade i priznanja, a neke od njegovih emisija su Koncert za ludi mladi svet, Sedmorica mladih, Povratak džezu, Malo ja, malo ti, Nedeljno popodne i druge.

Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1873. godine rođena je slikarka Nadežda Petrović;
1879. godine rođena je književnica Danica Marković;
1897. godine  u Beograd su iz Beča preneti posmrtni ostaci Vuka Stefanovića Karadžića i sahranjeni u porti Saborne crkve, gde i danas počivaju;
1915. godine umro je lekar, političar i ministar finansija Lazar Paču;
1926. godine rođen je slikar Milovan Vidak;
1938. godine rođen je pravnik, violinista i kompozitor, Milutin Popović Zahar.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Gavrilo-Pekarović-1
Prethodni članak

ČOVEK KOME JE POSVEĆEN STERIJIN „TVRDICA” – DR GAVRIL PEKAROVIĆ

Screenshot_1
Naredni članak

RUČNI KRSTOVI