АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је редитељ Јован Ристић

На данашњи дан, 12. октобра 2013. године у Београду је умро редитељ Јован Ристић.

Рођен је 2. априла 1939. године, такође у главном граду, где је након основне школе и гимназије дипломирао режију на Академији за позориште, филм, радио и телевизију.

Био је оснивач неколико камерних театара, попут Дадова, Театра Лево и других, као и асистент Бојана Ступице. Поред тога што је режирао у позориштима широм Југославије, иза себе је оставио и мноштво ТВ емисија, манифестација и неколико филмова.

У Телевизији Београд је радио скоро пола века и био један од оснивача Другог програма, а сарађивао је и са бројним другим светским телевизијским станицама.

Јован Ристић је учествовао на разним фестивалима, домаћим и страним, добио многе награде и признања, а неке од његових емисија су Концерт за луди млади свет, Седморица младих, Повратак џезу, Мало ја, мало ти, Недељно поподне и друге.

Сахрањен је на Новом гробљу у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1873. године рођена је сликарка Надежда Петровић;
1879. године рођена је књижевница Даница Марковић;
1897. године  у Београд су из Беча пренети посмртни остаци Вука Стефановића Караџића и сахрањени у порти Саборне цркве, где и данас почивају;
1915. године умро је лекар, политичар и министар финансија Лазар Пачу;
1926. године рођен је сликар Милован Видак;
1938. године рођен је правник, виолиниста и композитор, Милутин Поповић Захар.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Gavrilo-Pekarović-1
Претходни чланак

ЧОВЕК КОМЕ ЈЕ ПОСВЕЋЕН СТЕРИЈИН „ТВРДИЦА” – ДР ГАВРИЛ ПЕКАРОВИЋ

Screenshot_1
Наредни чланак

РУЧНИ КРСТОВИ