АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је редитељ и историчар филма Дејан Косановић

На данашњи дан, 8. августа 2013. године у Београду је умро редитељ и један од најзначајнијих српских историчара филма Дејан Косановић. Рођен је 1930. године, такође у главном граду, где је 1952. године дипломирао филмску режију на Академији за позоришну уметност и постао један од првих југословенских дипломираних редитеља. Као асистент режије радио је на многим филмовима, међу којима су  „Капетан Леши“, „Љубав и мода“, „Двоје“, док је као редитељ снимио тридесет пет документарних и краткометражних филмова и више од две стотине ТВ емисија за домаће и стране телевизије. Историјом југословенског филма се бавио од 1958. године, када је почео да објављује текстове, да би се од 1971. актвино бавио проучавањем почетног периода историје овдашње кинематографије, докториравши 1983. године са тезом „Почеци кинематографије на тлу Југославије 1896-1918“. Дејан Косановић је објавио неколико стотина чланака, есеја, студија и књига посвећених овој теми, био је професор, шеф катедре за Организацију филмске и ТВ производње и декан ФДУ, као и директор Фестивала југословенског филма у Пули. Сахрањен је у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1832. године рођен је књижевник и сликар Ђура Јакшић;
1905. године умро је Иларион Руварац, српски историчар, свештеник, архимандрит Манастира „Гргетег“, ректор Карловачке богословије и академик;
1929. године умро је Арчибалд Рајс, швајцарски криминолог и пријатељ српског народа;
1930. године умро је српски глумац Чича Илија Станојевић;
1941. године убијен је Бранко Крсмановић;
1947. године основано је Београдско драмско позориште.

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

kaponja-kapicic-dragan
Претходни чланак

Рођен је кошаркаш Драган Капичић

Stevan_Kragujevic,_Predrag_Tasovac_1
Наредни чланак

Рођен је глумац Предраг Тасовац