AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je reditelj, glumac i pedagog Bratislav Bata Miladinović

Na današnji dan, 26. maja 1997. godine u Beogradu je umro reditelj, glumac i pedagog Bratislav Bata Miladinović.

Rođen je 2. decembra 1914. godine u Nišu, a karijeru je započeo kao operetski pevač na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Godine 1941. je sa Borom Hanuskom osnovao Dečje pozorište na Kolarcu, a godinu dana kasnije Omladinsku scenu u Manježu, današnje Jugoslovensko dramsko pozorište.

Osnovao je potom Dečju dramu i Hor Radio Beograda, Pozorišni studio Bata Miladinović u Kruševcu, kao i prvu privatnu glumačku akademiju kod nas, te su generacije domaćih glumaca svoja prva znanja sticale kod njega.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1855. godine umro je vojvoda Stevan Petrović Knićanin;
1905. godine osnovano je Udruženje književnika Srbije;
1908. godine rođen je književnik i reditelj Milan Đoković;
1946. godine rođen je pesnik Miroslav Maksimović;
1955. godine u Beograd je doputovala delegacija Sovjetskog Saveza na čelu sa prvim sekretarom CK KPSS Nikitom Hruščovim. Bila je to prva zvanična poseta predstavnika SSSR-a Jugoslaviji, posle 1948. godine. Na kraju razgovora, potpisana je Beogradska deklaracija, kojom su normalizovani međudržavni odnosi;
1987. godine umro je slikar, likovni kritičar, istoričar umetnosti i profesor Aleksa Čelebonović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Sibe_Miličić
Prethodni članak

SIBE MILIČIĆ

Knez_Lazar,_Vladislav_Titelbah
Naredni članak

Fransis Kont: SVETI LAZAR