АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је редитељ, глумац и педагог Братислав Бата Миладиновић

На данашњи дан, 26. маја 1997. године у Београду је умро редитељ, глумац и педагог Братислав Бата Миладиновић.

Рођен је 2. децембра 1914. године у Нишу, а каријеру је започео као оперетски певач на сцени Хрватског народног казалишта у Загребу.

Године 1941. је са Бором Хануском основао Дечје позориште на Коларцу, а годину дана касније Омладинску сцену у Мањежу, данашње Југословенско драмско позориште.

Основао је потом Дечју драму и Хор Радио Београда, Позоришни студио Бата Миладиновић у Крушевцу, као и прву приватну глумачку академију код нас, те су генерације домаћих глумаца своја прва знања стицале код њега.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1855. године умро је војвода Стеван Петровић Книћанин;
1905. године основано је Удружење књижевника Србије;
1908. године рођен је књижевник и редитељ Милан Ђоковић;
1946. године рођен је песник Мирослав Максимовић;
1955. године у Београд је допутовала делегација Совјетског Савеза на челу са првим секретаром ЦК КПСС Никитом Хрушчовим. Била је то прва званична посета представника СССР-а Југославији, после 1948. године. На крају разговора, потписана је Београдска декларација, којом су нормализовани међудржавни односи;
1987. године умро је сликар, ликовни критичар, историчар уметности и професор Алекса Челебонoвић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Сибе_Миличић
Претходни чланак

СИБЕ МИЛИЧИЋ

Knez_Lazar,_Vladislav_Titelbah
Наредни чланак

Франсис Конт: СВЕТИ ЛАЗАР