АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је редитељ и глумац Милорад Гавриловић

На данашњи дан, 26. априла 1931. године у Београду је преминуо глумац и редитељ Милорад Гавриловић.

Рођен је 21. маја 1861. године у Ваљеву, а већ са осамнаест година, као ученик глумца Тоше Јовановића, заиграо је у београдском Народном позоришту, после чега је једно време глумио у Српском народном позоришту у Новом Саду и био члан путујуће позоришне дружине Ђуре Протића. Стални ангажман у Народном позоришту добио је 1882. године у Београду. Ту је, са мањим прекидима, остао до краја живота.

Поред глуме бавио се и режијом, па је почетком XX века био постављен за главног редитеља, а од 1910. године био је и управник Краљевско-српског народног позоришта, како се тада звало.

У својој дугој и богатој каријери одиграо је многобројне улоге и сарађивао са великанима домаће књижевности и глумишта, попут Боре Станковића, Јанка Веселиновића, Милована Глишића, Радоја Домановића, Војислава Илића, Бранислава Нушића, Добрице Милутиновића, Чича Илије Станојевића, Раше Плаовића и других, а одликован је и Oрденом Светог Саве IV степена.

У пролећа 1931. године, док су у току биле припреме за обележавање педесетогодишњице његовог уметничког рада, и док су водећи листови писали о његовој каријери и најављивали свечаност која се очекивала у Народном позоришту последње недеље априла, већ тешко болестан Милорад Гавриловић је преминуо, а Сребрни венац, који је требало да му буде додељен, ношен је на погребу.

Сахрањен је на београдском Новом гробљу, а говор поводом његове смрти на Позоришном тргу пред масом света одржали су Бранислав Нушић и Раша Плаовић, док је на гробљу говорио глумац Добрица Милутиновић.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1893. године рођен је генерал  Драгољуб  Дража  Михаиловић;
1910. године рођен је књижевник и академик Меша Селимовић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

pexels-photo-290316
Претходни чланак

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ: Пролећни фестивал вина 2018

Vujadin-Boskov
Наредни чланак

Умро је фудбалер и тренер Вујадин Бошков