AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je prvi srpski visokoobrazovani pedagog Sreten Adžić

Na današnji dan, 9. decembra 1933. godine u Beogradu je umro prvi srpski visokoobrazovani pedagog Sreten Adžić.

Rođen je 15. oktobra 1856. godine u Maloj Sugubini kod Trstenika, u porodici Milosavljević, a s obzirom da je rano ostao siroče, brigu o njemu je preuzeo deda po majci po kome je i uzeo prezime Hadžić.

Nakon osnovne škole u Trsteniku i niže gimnazije u Kragujevcu, u Beogradu je godinu dana učio bogosloviju, no je ipak upisao i završio Učiteljsku školu, prvi razred u Kragujevcu, a ostala tri u Beogradu.

Radio je prvo u osnovnoj školi u Trsteniku, odakle je kao državni stipendista otišao da studira u Beču i Lajpcigu, gde je završio filozofiju i pedagogiju.

U Srbiju se vratio posle šest godina, donevši sa sobom najsavremenije ideje i iskustva tadašnjih evropskih škola, i uporedo počeo da radi u Učiteljskoj školi u Nišu i Višoj ženskoj školi u Beogradu. Godine 1895. je dobio zvanje profesora  i počeo da predaje u Učiteljskoj školi u Aleksincu, da bi sledeće godine bio postavljen za upravitelja Muške učiteljske škole u Jagodini, gde je ostao narednih više od dve decenije. Tu je uveo mnoge novine u nastavu, osnovao pevačku družinu, đačku družinu, orkestar, čitaonicu i uredio park – botaničku baštu sa pet poljskih učionica.

Po završetku Prvog svetskog rata je postavljen za oblasnog prosvetnog inspektora u Subotici, pa na mesto profesora Više pedagoške škole u Beogradu i na kraju za upravitelja Učiteljske škole u Vršcu.

Bio je veliki kritičar stanja u srpskoj prosveti i čitavog života se trudio da naglasi značaj obrazovanja za jednu državu, kao i način na koji treba prilaziti deci i obučavati pedagoge. Zalagao se da se u učiteljske škole uvedu praktična nastava, đačke kuhinje i internatski smeštaj za decu iz seoskih sredina.

Sreten Adžić je za svoj rad bio višestruko odlikovan, a iz škole u kojoj je najduže boravio je iznikao današnji Pedagoški fakultet u Jagodini.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1881. godine rođen je Vojin Popović, poznatiji kao vojvoda Vuk, srpski komitski vojskovođa u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu;
1887. godine rođen je revolucionar, pisac i narodni heroj Dragojlo Dudić;
1910. godine umro je književnik, diplomata i akademik Laza Kostić;
1914. godine rođena je slikarka i akademik Ljubica Cuca Sokić;
1919. godine rođen je novinar, publicista i prevodilac Slobodan Glumac;
1920. godine počeo je sa radom Medicinski fakultet u Beogradu;
1921. godine umro je botaničar i profesor Živojin Jurišić;
1925. godine rođen je profesor, košarkaš i sportski radnik Radomir Šaper;
1989. godine umro je pravnik i akademik Jovan Đorđević.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Nikolaj_Petrovič_Krasnov
Prethodni članak

Umro je ruski arhitekta Nikolaj Petrovič Krasnov

damnjan
Naredni članak

Rođen je slikar Radomir Damnjanović Damnjan