AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je prvi srpski knjižar i izdavač Gligorije Vozarović

Na današnji dan, 12. avgusta 1790. godine u Ležimiru kod Sremske Mitrovice je rođen prvi srpski knjižar i izdavač Gligorije Vozarović.

Knjigovezački zanat je izučio u Beču i 1827. godine došao u Srbiju. Otvorio je prvu knjižaru u Beogradu za vreme vladavine kneza Miloša, u današnjoj ulici Kralja Petra.

U toj knjižari je osnovana i Biblioteka varoši beogradske, preteča ili današnje Narodne biblioteke ili Biblioteke grada Beograda. Takođe je 1832. godine štampao prvu knjigu u tadašnjoj Srbiji, Srbsko stihotvorenije, a u periodu od 1833. do 1845. godine je u deset knjiga izdao celokupna dela Dositeja Obradovića. Izdavao je i almanah Golubica s cvetom knjižestva srbskog, koji je uređivao Jovan Hadžić, bio je član Društva srpske slovesnosti i knjigovezac Državne štamparije. Vozarović je mislio da je pronašao mesto na kome su u XVI veku Turci spalili mošti Svetog Save, te je na tom mestu postavio drveni krst koji je narednih decenija više puta obnavljan, dok Društvo Sveti Sava nije tu podiglo kameni krst crvene boje koji i sada postoji. Taj deo grada se ranije nazivao Vozarov krst, a od tridesetih godina prošlog veka do danas je poznat kao Crveni krst.

Gligorije Vozarović je umro u Beogradu i sahranjen je bio na starom tašmajdanskom groblju, ali je tokom preseljenja groblja nečijim nemarom njegova humka zametnuta i danas se ne zna gde mu je grob.

Pre nekoliko godina mu je na mestu nekadašnje knjižare, u ulici Kralja Petra, postavljena spomen ploča, dok Biblioteka grada Beograda njemu u čast dodeljuje nagradu Gligorije Vozarović najboljim izdavačima, knjigovescima i knjižarima.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1854. godine umro je prvi sekretar Matice srpske u Pešti Teodor Pavlović;
1905. godine rođen je vajar i slikar Stevan Bodnarov;
1914. godine Austrougarska je napala Srbiju u Prvom svetskom ratu;
1914. godine Velika Britanija je objavila rat Austrougarskoj;
1922. godine rođen je režiser Vojislav Nanović;
2014. godine  umro je slikar i akademik Ljuba Popović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

220px-Iancu_Hunedoara
Prethodni članak

Umro je Sibinjanin Janko

800px-Vozarev_krst
Naredni članak

KAKO JE NASELJE CRVENI KRST DOBILO IME?