АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро jе први српски књижар и издавач Глигорије Возаровић

На данашњи дан, 12. августа 1790. године у Лежимиру код Сремске Митровице је рођен први српски књижар и издавач Глигорије Возаровић.

Књиговезачки занат је изучио у Бечу и 1827. године дошао у Србију. Отворио је прву књижару у Београду за време владавине кнеза Милоша, у данашњој улици Краља Петра.

У тој књижари је основана и Библиотека вароши београдске, претеча или данашње Народне библиотеке или Библиотеке града Београда. Такође је 1832. године штампао прву књигу у тадашњој Србији, Србско стихотвореније, а у периоду од 1833. до 1845. године је у десет књига издао целокупна дела Доситеја Обрадовића. Издавао је и алманах Голубица с цветом књижества србског, који је уређивао Јован Хаџић, био је члан Друштва српске словесности и књиговезац Државне штампарије. Возаровић је мислио да је пронашао место на коме су у XVI веку Турци спалили мошти Светог Саве, те је на том месту поставио дрвени крст који је наредних деценија више пута обнављан, док Друштво Свети Сава није ту подигло камени крст црвене боје који и сада постоји. Тај део града се раније називао Возаров крст, а од тридесетих година прошлог века до данас је познат као Црвени крст.

Глигорије Возаровић је умро у Београду и сахрањен је био на старом ташмајданском гробљу, али је током пресељења гробља нечијим немаром његова хумка заметнута и данас се не зна где му је гроб.

Пре неколико година му је на месту некадашње књижаре, у улици Краља Петра, постављена спомен плоча, док Библиотека града Београда њему у част додељује награду Глигорије Возаровић најбољим издавачима, књиговесцима и књижарима.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1854. године умро је први секретар Матице српске у Пешти Теодор Павловић;
1905. године рођен је вајар и сликар Стеван Боднаров;
1914. године Аустроугарска је напала Србију у Првом светском рату;
1914. године Велика Британија је објавила рат Аустроугарској;
1922. године рођен је режисер Војислав Нановић;
2014. године  умро је сликар и академик Љуба Поповић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

220px-Iancu_Hunedoara
Претходни чланак

Умро је Сибињанин Јанко

800px-Vozarev_krst
Наредни чланак

КАКО ЈЕ НАСЕЉЕ ЦРВЕНИ КРСТ ДОБИЛО ИМЕ?