АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је први српски филмски продуцент, Светозар Боторић

На данашњи дан, 27. новембра 1916. године у логору Нежидер умро је први српски филмски продуцент, Светозар Боторић. Рођен је у Опаљенику код Ивањице 1857. године, а пре него што је почео да се бави филмом радио је различите послове, па је тако био конобар, имао бакалницу, дрвару, те кафану на Врачару која је била позната под називом „Боторићева вила“. Крајем XIX века закупио је хотел „Париз“ на Теразијама, где је већ почетком наредног века једну салу хотела почео да изнајмљује путујућим кинематографима, тако да су ту своје пројекције имали и неки од највећих биоскопа тог времена, да би се 1908. године Боторић одлучио да и сам почне да се бави филмом и да одржава редовне бископске представе. Постао је један од водећих организатора Удружења за производњу српских националних филмова и заступник тада највеће светске филмске куће „Браћа Пате“ за Србију и Бугарску. У његовој продукцији снимљено је до Првог светског рата на десетине документарних филмова, као и неколико играних које је режирао и у којима је играо Чича Илија Станојевић, међу којима је и „Живот и дела бесмртног вожда Карађорђа“. Нажалост, та његова делатност прекинута је након окупације Београда 1915. године, када су му Аустроугари реквирирали биоскоп, а њега заједно са многим другим Србима депортовали у логор, где је потом и умро. Посмртни остаци првог српског филмског продуцента, Светозара Боторића, пренети су после у рата у породичну гробницу у Београду, и до скоро се сматрало да је највећи део његове филмске заоставштине изгубљен, али је ипак већина нађена у Аустријском архиву.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1891. године рођен је писац, преводилац и аутор „Лексикона страних речи и израза“, Милан Вујаклија;
1943. године погинуо је омладински трибун, секретар СКОЈ-а, уредник листова Студент и Младост и народни херој, Иво Лола Рибар;
1951. године рођен је кошаркаш и репрезентативац Југославије, Дражен Далипагић.
1974. године Телевизија Београд почела је са емитовањем образовне документарно-игране емисије за децу Коцка, коцка, коцкица.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

soldatovic
Претходни чланак

Рођен је вајар Јован Солдатовић

muzej-pozorisne-umetnosti-7180369-l_50520f8d3480f-jpeg
Наредни чланак

Основан је Музеј позоришне уметности Србије