АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је професор и први српски урбаниста, Емилијан Јосимовић

На данашњи дан, 25. маја 1897. године у Сокобањи је умро професор и први српски урбаниста, Емилијан Јосимовић. Рођен је 1820. или 1823. године, у Старој Молдави, у данашњој Румунији, мада му на надгробном споменику пише 1830. година, што није могуће, јер се по документима зна да је 1831. године ишао у школу. Основну школу уписао је у Карансебешу, у Лугошу је завршио Математичку војну школу, а у Бечу студије филозофије и технике. Прво је радио при мађарској железници, а 1845. године стигао је у Београд, где је постављен за професора математике у Лицеју, да би потом радио у Артиљеријској школи, био редован професор на Великој школи и ректор 1876-1877. године. Написао је прве високошколске уџбенике у Србији из тригонометрије, математике, механике, геометрије, нацртне геометрије и перспективе, као и уџбеник о грађанској архитектури и грађењу путева, а једно од његових најзначајнијих дела свакако је „Објашњење предлога за регулисање оног дела вароши Београда што лежи у Шанцу“. Био је члан Друштва српске словесности, касније Српског ученог друштва и Српске краљевске академије, један од првих одборника Коларчевог фонда и одборник Друштва за помагање и васпитање сироте и напуштене деце. Такође је био међу оснивачима и председник Српског певачког друштва, као и покретач и председник Техничарске дружине, претече Удружења техничара и инжењера Србије. Године 1887. напустио је Београд и живео у близини Лазаревца и у Сокобањи, где је и преминуо. Када је пре тридесет година Кнез Михаилова улица претворена у пешачку зону, на Тргу републике је, испред зграде у којој се налазила кафана „Руски цар“, постављен споменик са именом Емилијана Јосимовића и годином доношења првог урбанистичког плана главног града, а једна улица у центру данас носи његово име.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1873. године умро је сликар Константин Данил;
1882. године рођен је мајор Драгутин Гавриловић;
1887. године рођен је архитекта Драгиша Брашован;
1929. године у Народном позоришту у Београду, изведена је премијера Госпође министарке, Бранислава Нушића;
1943. године на Бањици је стрељан фудбалер и лекар Милутин Ивковић Милутинац;
1944. године, Немци су у Другом светском рату почели ваздушни десант на Дрвар, где је био смештен Врховни штаб југословенских партизана;
1962. године умрла је сликарка Зора Петровић.

 

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

fudbaleri
Претходни чланак

Фудбал је стигао у Србију

Наредни чланак

Умро је сликар и професор Алекса Челебонoвић