AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je profesor, košarkaš i sportski radnik Radomir Šaper

Na današnji dan, 6. decembra 1998. godine u Beogradu je umro profesor, košarkaš i sportski radnik Radomir Šaper.

Rođen je 9. decembra 1925. godine, takođe u glavnom gradu, gde je nakon osnovne škole i gimnazije diplomirao na Tehnološko-metalurškom fakultetu 1950. godine, te potom i doktorirao, i postao prvo vanredni pa redovni profesor, kao i prodekan istog fakulteta.

Košarku, koja je u njegovo vreme tek bila u povoju kod nas, počeo je da igra tokom gimnazije, a nastupao je za BASK, Crvenu zvezdu i Partizan, kao i za reprezentaciju Jugoslavije.

Po završetku aktivnog igranja, Šaper je ostao u košarci do kraja života, trudeći se da podigne nivo ovog sporta. Sredinom pedesetih godina je zajedno sa Nikolićem, Stankovićem i Popovićem doveden u Košarkaški savez Jugoslavije, gde je kao prvu zvaničnu funkciju dobio da vodi Tehnički sekretarijat, odnosno Takmičarsku komisiju, uporedo sa tim radeći sa Borom Stankovićem kao tehnički rukovodilac i u OKK Beogradu, sa kojim je 1959. osvojio državno prvenstvo.

Početkom šezdesetih Jugoslavija je počela da osvaja i prve medalje na velikim takmičenjima, a Šaper je 1965. postao predsednik saveza, i to kao prvi bivši sportista u istoriji Jugoslavije koji je došao na takav položaj.

Sa njim na čelu saveza Jugoslavija je prvi put i pobedila na nekom takmičenju, postavši prvak sveta 1970. godine.

Bio je zatim generalni sekretar i komesar košarkaškog prvenstva Jugoslavije, a 1972. godine je izabran i za predsednika Tehničke komisije FIBA, što je ostao do svoje smrti.

Radomir Šaper je za svoj rad dobio mnoge nagrade i priznanja, a od 2001. godine FIBA dodeljuje nagradu za velika dostignuća na polju razvoja košarke u svetu, koja nosi njegovo ime.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1833. godine rođen je pravnik, lekar i pesnik Jovan Jovanović Zmaj;
1878. godine rođen je novinar i političar, jedan od vođa radničkog pokreta i jedan od osnivača Srpske socijaldemokratske stranke Radovan Dragović;
1890. godine rođen je botaničar, književnik, profesor Univerziteta u Beogradu i akademik Stevan Jakovljević;
1890. godine rođen je hemičar Aleksandar M. Leko;
1896. godine osnovan je Pedagoški muzej u Beogradu;
1933. godine rođena je novinarka i urednica Programa za decu i mlade TV Beograd Donka Špiček;
1972. godine poginuo je glumac Aleksandar Gavrić;
1996. godine umro je tvorac Mirka i Slavka Desimir Žižović Buin.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

sava
Prethodni članak

Umro je vajar Sava Sandić

predrag-markovic-768x599
Naredni članak

Rođen je novinar i političar Predrag Marković