АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је професор, кошаркаш и спортски радник Радомир Шапер

На данашњи дан, 6. децембра 1998. године у Београду је умро професор, кошаркаш и спортски радник Радомир Шапер.

Рођен је 9. децембра 1925. године, такође у главном граду, где је након основне школе и гимназије дипломирао на Технолошко-металуршком факултету 1950. године, те потом и докторирао, и постао прво ванредни па редовни професор, као и продекан истог факултета.

Кошарку, која је у његово време тек била у повоју код нас, почео је да игра током гимназије, а наступао је за БАСК, Црвену звезду и Партизан, као и за репрезентацију Југославије.

По завршетку активног играња, Шапер је остао у кошарци до краја живота, трудећи се да подигне ниво овог спорта. Средином педесетих година је заједно са Николићем, Станковићем и Поповићем доведен у Кошаркашки савез Југославије, где је као прву званичну функцију добио да води Технички секретаријат, односно Такмичарску комисију, упоредо са тим радећи са Бором Станковићем као технички руководилац и у ОКК Београду, са којим је 1959. освојио државно првенство.

Почетком шездесетих Југославија је почела да осваја и прве медаље на великим такмичењима, а Шапер је 1965. постао председник савеза, и то као први бивши спортиста у историји Југославије који је дошао на такав положај.

Са њим на челу савеза Југославија је први пут и победила на неком такмичењу, поставши првак света 1970. године.

Био је затим генерални секретар и комесар кошаркашког првенства Југославије, а 1972. године је изабран и за председника Техничке комисије ФИБА, што је остао до своје смрти.

Радомир Шапер је за свој рад добио многе награде и признања, а од 2001. године ФИБА додељује награду за велика достигнућа на пољу развоја кошарке у свету, која носи његово име.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1833. године рођен је правник, лекар и песник Јован Јовановић Змај;
1878. године рођен је новинар и политичар, један од вођа радничког покрета и један од оснивача Српске социјалдемократске странке Радован Драговић;
1890. године рођен је ботаничар, књижевник, професор Универзитета у Београду и академик Стеван Јаковљевић;
1890. године рођен је хемичар Александар М. Леко;
1896. године основан је Педагошки музеј у Београду;
1933. године рођена је новинарка и уредница Програма за децу и младе ТВ Београд Донка Шпичек;
1972. године погинуо је глумац Александар Гаврић;
1996. године умро је творац Мирка и Славка Десимир Жижовић Буин.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

sava
Претходни чланак

Умро је вајар Сава Сандић

predrag-markovic-768x599
Наредни чланак

Рођен је новинар и политичар Предраг Марковић