АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је професор Борислав Тодоровић

На данашњи дан, 24. јула 1925. године у Београду је умро професор и творац првог средњошколског програма хемије у Србији Борислав Тодоровић.

Рођен је 26. октобра 1846. године у селу Овчиња, а након основне школе у Рогачици, гимназија у Ужицу и Београду, на Великој школи је учио прво Технички, па Филозофски факултет, после чега је у Берлину студирао природне науке.

По повратку у Србију 1874. године се запослио у крагујевачкој гимназији и хонорарно предавао хемију и друге науке, као и српси језик у Учитељској школи.

Године 1877. је премештен у Учитељску школу у Београду, где је наредну деценију и по био професор физике, хемије са минералогијом и технологијом, ботанике и зоологије, док је хонорарно такође предавао у другим школама, и 1900. постао директор Државне трговачке академије, што је остао следећих десет година, до пензионисања.

Ни после тога није престао да ради, те је наставио да предаје природне науке у више школа, и био директор приватне гимназије и управник Трговачко-занатске школе у Ћуприји.

Поред рада у школама, почетком осамдесетих година је био члан Одбора који је оформио Просветни савет ради спровођења реформе школства, па је са те позиције дао свој предлог програма за хемију, који је тадашњи министар просвете Стојан Новаковић прихватио и тако га начинио првим званичним програмом хемије за средње школе.

Министарству просвете је такође послао и свој рукопис уџбеника за IV разред гимназије, али је због негативних коментара Симе Лозанића одбијен, највише због посрбљених назива из стручне терминологије.

Борислав Тодоровић је био и члан Просветног савеза, ревизор основних школа у неколико градова и члан многих стручних друштава, одбора и комисија, а с обзиром на то да је учествовао у свим ратовима које је Србија водила за његовог живота, осим у Првом светском рату, добио је и многа одликовања, међу којима су Таковски крст, Орден Светог Саве трећег реда, Крст милосрђа, Орден Белог орла и други.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1854. године рођен је је чешки историчар Константин Јиречек, аутор дела Историја Срба;
1922. године основан је  Српски ауто-клуб;
1947. године рођен је глумац Предраг Ејдус;
1950. године рођена је кантауторка Јадранка Стојаковић;
1977. године рођена је српска рекордерка у маратону Оливера Јевтић;
2011. године умро је музичар и драматург Милан Делчић Делча.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

boba
Претходни чланак

Рођен је тенисер Слободан Живојиновић

Odgovor-na-ultimatum-res
Наредни чланак

Српска влада је одговорила на аустроугарски ултиматум