AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je pravnik, violinista i muzički pedagog Žarko Milanović

Na današnji dan, 23. maja 2006. godine u Beogradu je umro pravnik, violinista i muzički pedagog Žarko Milanović.

Rođen je 15. oktobra 1920. godine u Mionici, a ubrzo po njegovom rođenju se porodica preselila u Skoplje, te 1929. godine u Beograd.

Od sedme godine je učio violinu u muzičkoj školi, a pored završene srednje muzičke škole, diplomirao je i prava. Bio je jedan od osnivača KUD Ivo Lola Ribar i šef Narodnog orkestra Radio Beograda II do kraja postojanja te stanice, posle čega je snimao za Radio Beograd, ostvarivši najveći uspeh sa pesmom Kafu mi draga ispeci, u izvođenju Cuneta Gojkovića.

Snimao je takođe za PGP i Diskos, te 1986. godine oformio Omladinski narodni orkestar RTB-a sa namerom da obrazuje stručni podmladak, a bio je i šef narodnog ansambla KOLO i sa svojim orkestrom učestvovao u brojnim pozorišnim predstavama u beogradskom Narodnom pozorištu.

Žarko Milanović je za svoj rad dobio mnoge nagrade i priznanja, a pored svog muzičkog i pedagoškog rada je objavio i Priručnik za rad sa narodnim orkestrom i vokalno-instrumentalnim solistima.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1923. godine rođen je novinar i jedan od osnivača TV Beograd Svetolik Mitić;
1926. godine rođen je književnik, kritičar i esejista Zoran Gluščević;
1933. godine rođen je slikar i grafičar Miodrag Vartabedijan;
1941. godine rođen je Dejan Pataković;
1941. rođen je reditelj Jovan Aćin;
1977. godine otvoren je Muzej afričke umetnosti u Beogradu.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Predrag Bajccetich, reditelj
foto T. Janjich
Prethodni članak

Rođen je reditelj i profeor Predrag Bajčetić

330px-Tin_Ujević_2
Naredni članak

Tin Ujević i degustacija vina