АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је правник, виолиниста и музички педагог Жарко Милановић

На данашњи дан, 23. маја 2006. године у Београду је умро правник, виолиниста и музички педагог Жарко Милановић.

Рођен је 15. октобра 1920. године у Мионици, а убрзо по његовом рођењу се породица преселила у Скопље, те 1929. године у Београд.

Од седме године је учио виолину у музичкој школи, а поред завршене средње музичке школе, дипломирао је и права. Био је један од оснивача КУД Иво Лола Рибар и шеф Народног оркестра Радио Београда II до краја постојања те станице, после чега је снимао за Радио Београд, остваривши највећи успех са песмом Кафу ми драга испеци, у извођењу Цунета Гојковића.

Снимао је такође за ПГП и Дискос, те 1986. године оформио Омладински народни оркестар РТБ-а са намером да образује стручни подмладак, а био је и шеф народног ансамбла КОЛО и са својим оркестром учествовао у бројним позоришним представама у београдском Народном позоришту.

Жарко Милановић је за свој рад добио многе награде и признања, а поред свог музичког и педагошког рада је објавио и Приручник за рад са народним оркестром и вокално-инструменталним солистима.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1923. године рођен је новинар и један од оснивача ТВ Београд Светолик Митић;
1926. године рођен је књижевник, критичар и есејиста Зоран Глушчевић;
1933. године рођен је сликар и графичар Миодраг Вартабедијан;
1941. године рођен је Дејан Патаковић;
1941. рођен је редитељ Јован Аћин;
1977. године отворен је Музеј афричке уметности у Београду.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Predrag Bajccetich, reditelj
foto T. Janjich
Претходни чланак

Рођен је редитељ и профеор Предраг Бајчетић

330px-Tin_Ujević_2
Наредни чланак

Тин Ујевић и дегустација вина