AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je pravnik i profesor Valtazar Bogišić

Na današnji dan, 24. aprila 1908. godine u Rijeci je umro istoričar prava, profesor i akademik Valtazar Bogišić.

Rođen je 7. decembra 1834. godine u Cavtatu i nakon osnovne škole u rodnom gradu, radio je i putovao po Dalmaciji sa ocem trgovcem, da bi posle očeve smrti 1856. godine upisao gimnaziju u Padovi i maturirao u Veneciji.

Pohađao je potom u Beču nastavu iz prava, filozofije, filologije i istorije, i izučavao političku ekonomiju, te je 1862. godine u Gisenu postao doktor filozofije, a dve godine kasnije i doktor prava u Beču.

Radio je kao činovnik u bečkoj Dvorskoj biblioteci, pa od 1868. godine kao školski nadzornik u banatsko-sremskoj Vojnoj krajini, te kao profesor slovenskih prava u Odesi.

Bio je član Ujedinjene omladine srpske, Srpske kraljevske akademije i dopisnik više glasila i društava, a na poziv kneza Nikole je uradio Imovinski zakonik za Crnu Goru, posle čega je tamo postao i ministar pravde.

Na tom položaju je bio do 1899. godine, nakon čega je otputovao u Pariz i nastavio da se bavi naukom. Kao pravnik i profesor, naročito se bavio izučavanjem običajnog i uporednog prava, kao i porodičnog i naslednog prava, a znatan je njegov doprinos i u oblasti sakupljanja običaja našeg naroda, te u prikupljanju i zapisivanju naših narodnih pesama.

Valtazar Bogišić je sahranjen u rodnom Cavtatu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1834. godine rođen je lekar, književnik i akademik Milan Jovanović Morski;
1924. godine rođena je slikarka Kesenija Divjak;
1932. godine rođen je arhitekta i slikar Leonid Šejka;
1967. godine otvorena je prva diskoteka u Beogradu;
1975. godine rođen je vaterpolista i trener, Dejan Savić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

download
Prethodni članak

MOMO KAPOR: Gađenje nad svojim narodom je izdaja!

800px-Coat_of_arms_of_Serbia.svg
Naredni članak

Poreklo reči „grb”