АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је правник и професор Валтазар Богишић

На данашњи дан, 24. априла 1908. године у Ријеци је умро историчар права, професор и академик Валтазар Богишић.

Рођен је 7. децембра 1834. године у Цавтату и након основне школе у родном граду, радио је и путовао по Далмацији са оцем трговцем, да би после очеве смрти 1856. године уписао гимназију у Падови и матурирао у Венецији.

Похађао је потом у Бечу наставу из права, филозофије, филологије и историје, и изучавао политичку економију, те је 1862. године у Гисену постао доктор филозофије, а две године касније и доктор права у Бечу.

Радио је као чиновник у бечкој Дворској библиотеци, па од 1868. године као школски надзорник у банатско-сремској Војној крајини, те као професор словенских права у Одеси.

Био је члан Уједињене омладине српске, Српске краљевске академије и дописник више гласила и друштава, а на позив кнеза Николе је урадио Имовински законик за Црну Гору, после чега је тамо постао и министар правде.

На том положају је био до 1899. године, након чега је отпутовао у Париз и наставио да се бави науком. Као правник и професор, нарочито се бавио изучавањем обичајног и упоредног права, као и породичног и наследног права, а знатан је његов допринос и у области сакупљања обичаја нашег народа, те у прикупљању и записивању наших народних песама.

Валтазар Богишић је сахрањен у родном Цавтату.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1834. године рођен је лекар, књижевник и академик Милан Јовановић Морски;
1924. године рођена је сликарка Кесенија Дивјак;
1932. године рођен је архитекта и сликар Леонид Шејка;
1967. године отворена је прва дискотека у Београду;
1975. године рођен је ватерполиста и тренер, Дејан Савић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

download
Претходни чланак

МОМО КАПОР: Гађење над својим народом је издаја!

800px-Coat_of_arms_of_Serbia.svg
Наредни чланак

Порекло речи „грб”