Na današnji dan

Umro je pravnik i profesor Dragoslav Jovanović

Na današnji dan, 16. jula 1939. godine u Beogradu je umro pravnik, profesor i rektor Beogradskog univerziteta Dragoslav Jovanović.

Rođen je 4. decembra 1886. godine, takođe u glavnom gradu, gde je završio osnovnu školu, gimnaziju i Pravni fakultet, posle čega je pred početak Prvog svetskog rata kao stipendista otišao na doktorske studije u Pariz.

Iz Francuske se ipak vratio po izbijanju rata da bi aktivno učestvovao u odbrani zemlje, ali se ubrzo razboleo i austrougarsku okupaciju proveo u Srbiji.

Nakon oslobođenja je doktorirao u Beogradu i posle nekoliko činovničkih poslova, 1923. godine postao vanredni, pa potom i redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Bio je pored ostalog predsednik Jugoslovenskog profesorskog društva i Jugoslovenskog učiteljskog udruženja, urednik enciklopedije Sveznanje, jedan od osnivača i zamenik prvog predsednika Vukove zadužbine i rektor Beogradskog univerziteta.

Dragoslav Jovanović je sahranjen na Novom groblju, a njegovo ime danas nosi jedna ulica u centru Beograda.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1858. godine rođen je vojvoda Petar Bojović;
1932. godine rođen je violinista Tripo Simonuti;
1981. godine umrla je glumica Neda Spasojević;
1998. godine umro je kompozitor Darko Kraljić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Maga_magamagazinovic_1934
Prethodni članak

Osvajanje slobode ‒ Maga Magazinović

svetolik-radovanovic
Naredni članak

Umro je geolog Svetolik Radovanović