На данашњи дан

Умро је правник и професор Драгослав Јовановић

На данашњи дан, 16. јула 1939. године у Београду је умро правник, професор и ректор Београдског универзитета Драгослав Јовановић.

Рођен је 4. децембра 1886. године, такође у главном граду, где је завршио основну школу, гимназију и Правни факултет, после чега је пред почетак Првог светског рата као стипендиста отишао на докторске студије у Париз.

Из Француске се ипак вратио по избијању рата да би активно учествовао у одбрани земље, али се убрзо разболео и аустроугарску окупацију провео у Србији.

Након ослобођења је докторирао у Београду и после неколико чиновничких послова, 1923. године постао ванредни, па потом и редовни професор Правног факултета Универзитета у Београду.

Био је поред осталог председник Југословенског професорског друштва и Југословенског учитељског удружења, уредник енциклопедије Свезнање, један од оснивача и заменик првог председника Вукове задужбине и ректор Београдског универзитета.

Драгослав Јовановић је сахрањен на Новом гробљу, а његово име данас носи једна улица у центру Београда.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1858. године рођен је војвода Петар Бојовић;
1932. године рођен је виолиниста Трипо Симонути;
1981. године умрла је глумица Неда Спасојевић;
1998. године умро је композитор Дарко Краљић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Maga_magamagazinovic_1934
Претходни чланак

Освајање слободе ‒ Мага Магазиновић

svetolik-radovanovic
Наредни чланак

Умро је геолог Светолик Радовановић