AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je pravnik i političar Aćim Čumić

Na današnji dan, 9. avgusta 1901. godine u selu Kusadak umro je pravnik, ministar unutrašnjih dela i predsednik vlade, Aćim Čumić. Rođen je 1836. godine u Trešnjevici kod Kragujevca, a pravo je studirao u Hajdelbergu i Parizu. Radio je potom kao profesor Velike škole i važio za vrsnog poznavaoca krivičnog prava i sjajnog govornika. Na izborima u Beogradu 1871. godine bio je kandidat opozicije i malo je nedostajalo da postane poslanik, ali je zbog mahinacija tadašnje vlasti u tome sprečen. Nakon toga se bavio advokaturom i 1873. godine postao ministar unutrašnjih dela u Marinovićevom kabinetu. Tako je on, rukovodeći sledećim izborima, oktobra 1874. godine, uveo novu praksu, koja je potom postala redovna u Srbiji. Promenio je skoro kompletno policijsko osoblje, sreske načelnike i pisare i na sve ključne položaje doveo svoje ljude, a služio se i zastrašivanjem i drugim načinima pridobijanja birača. Ostalo je zabeleženo da je za vreme tih izbora, samo tri sata pošto je proglašen za narodnog poslanika, iz puške ubijen Pavle Grković, kao i to da je bilo hapšenja pojedinih kandidata. Novembra te godine Čumić je zamenio Marinovića i sam postao predsednik vlade, zadržavši i ministarstvo unutrašnjih dela, ali je već januara naredne godine ta vlada pala, a on je postao sudija Kasacionog suda. Godine 1878. uhapšen je zbog navodnog učešća u Topolskoj buni i osuđen na smrt zajedno sa Jevremom Markovićem, ali je ubrzo pomilovan i osuđen na deset godina robije, da bi iz zatvora bio pušten 1880. godine. Bio je vladin predstavnik  Društva za izgradnju i eksploataciju srpskih železnica, član Srpskog učenog društva i počasni član Srpske kraljevske akademije, kao i senator Kraljevine Srbije. Po Aćimu Čumiću danas se zove sokače u centru Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1910. godine rođen je „Čovek od čelika“, Dragoljub Aleksić;
1922. godine rođen je glumac Predrag Tasovac;
1998. godine reprezentacija tadašnje Jugoslavije postala je šampion sveta u košarci, savladavši u finalu Rusiju sa 64:62.

 

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

BDP1
Prethodni članak

Osnovano je Beogradsko dramsko pozorište

cudotvorni mac
Naredni članak

Umro je reditelj Vojislav Nanović