АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је правник и политичар Аћим Чумић

На данашњи дан, 9. августа 1901. године у селу Кусадак умро је правник, министар унутрашњих дела и председник владе, Аћим Чумић. Рођен је 1836. године у Трешњевици код Крагујевца, а право је студирао у Хајделбергу и Паризу. Радио је потом као професор Велике школе и важио за врсног познаваоца кривичног права и сјајног говорника. На изборима у Београду 1871. године био је кандидат опозиције и мало је недостајало да постане посланик, али је због махинација тадашње власти у томе спречен. Након тога се бавио адвокатуром и 1873. године постао министар унутрашњих дела у Мариновићевом кабинету. Тако је он, руководећи следећим изборима, октобра 1874. године, увео нову праксу, која је потом постала редовна у Србији. Променио је скоро комплетно полицијско особље, среске начелнике и писаре и на све кључне положаје довео своје људе, а служио се и застрашивањем и другим начинима придобијања бирача. Остало је забележено да је за време тих избора, само три сата пошто је проглашен за народног посланика, из пушке убијен Павле Грковић, као и то да је било хапшења појединих кандидата. Новембра те године Чумић је заменио Мариновића и сам постао председник владе, задржавши и министарство унутрашњих дела, али је већ јануара наредне године та влада пала, а он је постао судија Касационог суда. Године 1878. ухапшен је због наводног учешћа у Тополској буни и осуђен на смрт заједно са Јевремом Марковићем, али је убрзо помилован и осуђен на десет година робије, да би из затвора био пуштен 1880. године. Био је владин представник  Друштва за изградњу и експлоатацију српских железница, члан Српског ученог друштва и почасни члан Српске краљевске академије, као и сенатор Краљевине Србије. По Аћиму Чумићу данас се зове сокаче у центру Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1910. године рођен је „Човек од челика“, Драгољуб Алексић;
1922. године рођен је глумац Предраг Тасовац;
1998. године репрезентација тадашње Југославије постала је шампион света у кошарци, савладавши у финалу Русију са 64:62.

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

BDP1
Претходни чланак

Основано је Београдско драмско позориште

cudotvorni mac
Наредни чланак

Умро је редитељ Војислав Нановић