AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je pravnik i gradonačelnik Beograda Ninko Petrović

Na današnji dan, 30. marta 1981. godine u Beogradu je umro pravnik i gradonačelnik Beograda Ninko Petrović.

Rođen je 1896. godine u Belotiću, gde je završio osnovnu školu, da bi mu učenje gimnazije u Šapcu bilo prekinuto Prvim svetskim ratom.

Mobilisan je 1915, pa je sa vojskom prešao Albaniju, stigao u Grčku i u Volosu završio poslednja dva razreda gimnazije, maturirao, te učestvovao u proboju Solunskog fronta.

Po završetku rata je završio Pravni fakultet i službovao prvo u Kikindi, pa onda u Beogradu. Aprila 1941. godine je kao kapetan prve klase učestvovao u odbrani zemlje tokom napada Nemaca u Drugom svetskom ratu, kada je bio zarobljen i poslat u logor, gde je proveo ostatak rata.

Posle rata je postao predsednik izvršnog narodnog odbora Beograda, odnosno gradonačelnik, što je bio u periodu od 1947. do 1951. godine, za vreme čega je počela i izgradnja Novog Beograda. Ninko Petrović je pored Albanske spomenice dobitnik i mnogih drugih odlikovanja, kako domaćih tako i stranih. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1899. godine Umro je teolog i pisac Svetolik Ranković;
1912. godine umro je pesnik i publicista Osman Đikić;
2005. godine umro je reditelj, pisac i glumac Miroslav Belović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

jprg
Prethodni članak

MEŠA SELIMOVIĆ: Vjera sa strepnjom

Battle_of_Mišar,_Afanasij_Scheloumoff
Naredni članak

POLEĆELA DVA VRANA GAVRANA